nieuws

Samenwerking Ducasse en ROC Amsterdam

Restaurant

Het ROC van Amsterdam en de Franse sterrenkok Alain Ducasse gaan samenwerken. ‘We worden een voorportaal van de Ducasse-kookschool in Parijs’, laat woordvoerder Hans Bijlsma van het ROC van Amsterdam weten aan Misset Horeca.

Samenwerking Ducasse en ROC Amsterdam

Beide partijen onderzoeken momenteel hoe ze kunnen samenwerken. ‘Voor de zomervakantie tekenen we de intentieverklaring tot samenwerking’, aldus ROC-woordvoerder Hans Bijlsma. Daarna moet duidelijk worden hoe de constructie en selectieprocdure in elkaar gaan steken.

‘Ducasse wil zijn schoolveld in Europa verspreiden en zoekt in elk land naar exclusieve partners’, vertelt Bijlsma. Voor Nederland wordt dat het ROC van Amsterdam. De school is er content mee. ‘Het is goed voor onze studenten. De expertise die bij Ducasse zit, kan uitstralen naar Amsterdam. Dat zien we als een meerwaarde voor onze leerlingen en een versterking van ons imago als school.’

De samenwerking houdt concreet in dat leerlingen die niveau 4 en/of de sterklas hebben afgerond, drie maanden naar de Ducasse-kookschool in Parijs kunnen voor een vervolgopleiding.

Workshop

Daarnaast staan er voor september twee workshops op het programma, waaraan docenten van de kookschool van Ducasse in Parijs hun medewerking verlenen. Een daarvan is openbaar en toegankelijk voor ongeveer honderd koks. Thema van deze workshop in de Kookschool in Amsterdam is koken met Ducasse-signatuur. Verder zal er op ROC van Amsterdam een niet-openbare workshop zijn voor studenten.

Collegetour

De contacten tussen het Amsterdamse ROC en de kookschool van Ducasse in Parijs kwamen tot stand tijdens de opnamen voor het NTR-televisieprogramma Collegetour. Alain Ducasse was daarin op 24 maart 2011 te gast. Na een vraag van sterklasdocent en Meesterkok Theo van Rensch mocht de sterklas op bezoek bij de Parijse kookschool van Ducasse. Dat heeft nu geresulteerd in het voornemen tot samenwerking.

Sterklas

De sterklas, een vooropleiding tot Meesterkok, is sinds 2010 ondergebracht bij ROC van Amsterdam. Op 3 april wordt deze samenwerking tussen het ROC van Amsterdam en Sam (Stichting Ambachtelijk Meesterschap) officieel bekrachtigd. Gildemeester Cees Helder komt dan het contract ondertekenen met de school.

De Franse grootmeester Alain Ducasse heeft 27 restaurants met in totaal 20 Michelinsterren en een imperium waarvoor 1400 mensen werken. Misset Horeca sprak op 26 maart nog met de chef in Brussel. Bekijk hieronder het interview.

Reageer op dit artikel