nieuws

Sergio weer beste bij collega’s

Restaurant

Sergio Herman is volgens zijn collega’s nog steeds de beste chef-kok van Nederland. Herman staat voor de vierde maal op rij op één in de Top 20 van weekblad Elsevier. In die lijst verder een paar opmerkelijke feiten.

Sergio weer beste bij collega’s

Achter Sergio Herman van Oud Sluis staat Jonnie Boer van De Librije in Zwolle op twee, en Hans van Wolde van Beluga in Maastricht op drie. Vierde staat Lucas Rive (De Bokkedoorns, Overveen), gevold door Jacob Jan Boerma (De Leest, Vaassen).

De Top 10 wordt compleet gemaakt door Martin Kruithof (De Lindenhof, Giethoorn), Jannis Brevet (InterScaldes, Kruiningen), Mario Ridder (De Zwethheul, Schipluiden), Toine Hermsen (Toine Hermsen, Maastricht) en Erik van Loo (Parkheuvel, Rotterdam).

Culinair adviseur

Opvallend in de Top 20 van Elsevier, die tot stand is gekomen na een enquête onder 115 Nederlandse topchefs, is de entree van Onno Kokmeijer van Ciel Bleu op plaats twaalf. Daarnaast staat Robert Kranenborg, die niet meer als chef in de keuken werkt, op plaats 15. Kranenborg opereert tegenwoordig als culinair adviseur.

Opmerkelijk is verder het wegvallen uit de Top 20 van Margot Reuten, de enige vrouw in de lijst van afgelopen jaar. Reuten staat met haar restaurant Da Vinci op een nominatie voor een tweede ster in de Michelingids, die binnenkort verschijnt.

Feestmaand

De chef-koks die Elsevier heeft uitgenodigd deel te nemen aan de enquête zijn aangesloten bij een van de volgende organisaties: Alliance Gastronomique, Jeunes Restaurateurs d’Europe, Les Étapes du Bon Goût, Relais du Centre, Les Patrons Cuisiniers, Châteaux et Résidences Gastronomique of Euro-Toques.

De volledige Top 20 is te vinden in Elsevier THEMA Feestmaand van deze week. In dit nummer ondermeer een interview met Gordon Ramsay, een essay van Karina Wolkens over haar culinaire herinneringen aan Jan Wolkers, en een interview met Hans Teeuwen. Het nummer is vanaf vrijdag samen met het weekblad te verkrijgen in de kiosk.

Positie Naam chefkok Naam bedrijf Plaats bedrijf
1 Sergio Herman Oud Sluis Sluis
2 Jonnie Boer De Librije Zwolle
3 Hans van Wolde Beluga Maastricht
4 Lucas Rive De Bokkedoorns Overveen
5 Jacob Jan Boerma De Leest Vaassen
6 Martin Kruithof De Lindenhof Giethoorn
7 Jannis Brevet Inter Scaldes Kruiningen
8 Mario Ridder De Zwethheul Schipluiden
9 Toine Hermsen Toine Hermsen Maastricht
10 Erik van Loo Parkheuvel Rotterdam
11 Ron Blaauw Ron Blaauw Ouderkerk a/d Amstel
12 Onno Kokmeijer Ciel Bleu Amsterdam
13 Nico Boreas Boreas Heeze
14 Henk Savelberg Savelberg Voorburg
15 Robert Kranenborg Au Fond Almere
16 Alain Alders De Vrienden van Jacob Santpoort-Noord
17 Thorvald de Winter Apicius Bakkum
18 Gerrit Greveling Chalet Royal Den Bosch
19 Peter Gast ’t Schulten Hues Zutphen
20 Edwin Vinke De Kromme Watergang Hoofdplaat
Reageer op dit artikel