nieuws

Van Eeghem: ‘Gastheer moet meer pronken

Restaurant

KHN-sectorvoorzitter restaurants Leo van Eeghem pleit voor een veel prominentere rol van het gastheerschap in de Nederlandse restaurants. Het vak van gastheer blijft nog te vaak onderbelicht. Ten onrechte, zegt Van Eeghem, die het gastheerschap ziet als ‘de etalage van de gastronomie’.

Van Eeghem: ‘Gastheer moet meer pronken

De gastheer/restaurantmanager moet meer pronken, stelt Van Eeghem. ‘Je ziet dat de keuken en de chefs op de voorgrond treden, maar van de gastheer, de voorkant, hoor je niet veel. Dat is eigenlijk gek, want de rol van gastheer is ontzaglijk belangrijk voor de toekomst van de gastronomie’.

Van Eeghem sprak maandag ter gelegenheid van de inauguratie van Maikel Ginsheumer tot Meestergastroom. Ginsheumer is gastheer/restaurantmanager in de Karpendonkse Hoeve, het restaurant van Leo van Eeghems dochter Ingrid van Eeghem. Ginsheumer is het 41ste lid dat toetreedt tot het selecte gezelschap van Meestergastronomen in Nederland.

Kloek van het nest

Leo van Eeghem prees Ginsheumer en zijn collega-Meestergastronomen en hield een warm pleidooi voor het gastheerschap in de Nederlandse restaurants. ‘Binnen en buiten het bedrijf moet de restaurantmanager alles zien, vaststellen en corrigeren. Hij is de kloek van het nest en de nestor van zijn gasten’.

Serious business

Voor de toekomst ziet sectorvoorzitter Van Eeghem een prominente taak weggelegd voor de gastheer. ‘Nederland zit in orkestbak van de Europese gastronomie, maar we spelen nog geen eerste viool’. Verdere professionalisering van het gastheerschap kan volgens hem bijdragen.

‘Innovatie en het industrialiseren van het ambacht, zonder de charme ervan in te leveren. De economie van de gastronomie is een van de nieuwe hoofdtaken, naast zeg maar ambachtelijk gastheerschap. Dat is ook nodig, als je bedenkt dat de top en subtop van de restaurantbedrijven in Nederland op jaarbasis samen goed zijn voor 4,3 miljard euro omzet’.

Reageer op dit artikel