nieuws

Veiling eerste vaatje Hollandse Nieuwe 9 juni

Restaurant

Op dinsdag 9 juni start het haringseizoen officieel met de veiling van het eerste vaatje in Scheveningen, de zogeheten ‘Vlaggetjesdag’. De opbrengst van de veiling gaat dit jaar naar Stichting Kinderpostzegels Nederland.

Veiling eerste vaatje Hollandse Nieuwe 9 juni

Dit jaar wordt een bijzonder jaar voor de haring op gebied van duurzaamheid. De Hollandse Nieuwe krijgt namelijk het MSC-certificaat, dit staat voor Marine Stewardship Counsil. Hiervoor moet de vis duurzaam worden gevangen en verwerkt.

Vlaggetjesdag is begin jaren vijftig in het leven geroepen om de verkoop van haring te stimuleren. Het werd oorspronkelijk voor Pinksteren gehouden, maar sinds vorig jaar is deze datum komen te vervallen. Door het koude voorjaar was de haring toen namelijk nog niet vet genoeg. De eerste nieuwe haring lag toen op 14 juni in de zaak.

Het is een ongeschreven regel dat de Nieuwe Haring niet voor Vlaggetjesdag wordt verkocht.

Reageer op dit artikel