nieuws

Wijnprijzen fors omhoog

Restaurant

De prijs van wijn zal vanaf 2008 fors gaan stijgen. Door een reeks van maatregelen zal een fles wijn in het nieuwe jaar al snel tien tot twintig procent duurder uitvallen. Dat is de verwachting van Rudolf Bijleveld, directeur van wijnimporteur Oud Reuchlin & Boelen.

Wijnprijzen fors omhoog

Een lage oogst in Frankrijk in 2007, het rooien van kwalitatief mindere wijngaarden in Europa, een einde van subsidieregelingen door de EG, een forse stijging van de glasprijs (+15 tot + 30 procent) en van karton (+10 tot 15 procent), hogere transportkosten en dan ook nog eens een accijnsverhoging per 1 januari 2008.

Een reeks van maatregelen zal er voor zorgen dat wijn in het nieuwe jaar fors duurder wordt, waarschuwt Rudolf Bijleveld, in juli aangetreden als directeur van wijnimporteur Oud Reuchlin & Boelen.

Algerije

‘Aan de onderkant van de markt zal de toename van de kosten procentueel het grootst zijn. Het wordt voor ons moeilijk om de psychologische ondergrens voor de horecaondernemer qua inkoop van 2,99 euro, 3,49 euro en 3,99 euro te handhaven. Wij gaan daarom actief op zoek naar alternatieven in landen als Marokko, Algerije en Roemenië om toch correcte en betrouwbare wijnen tegen een lage prijs te kunnen leveren’, aldus Bijleveld.

Met lagere oogstvolumes in Frankrijk, Spanje en Italië, gecombineerd met een stijgende wereldconsumptie van wijn en gestegen productiekosten, is een forse prijsverhoging volgens hem dan ook onvermijdelijk.

Inhaalslag

‘Bovendien is er tientallen jaren een overschot geweest aan wijn waardoor de concurrentie er voor zorgde dat veel wijnboeren de noodzakelijke prijsverhogingen niet konden doorvoeren. Nu maken ze een zekere inhaalslag.’

Ter illustratie zegt hij dat dit jaar in Zuid Frankrijk vijftien procent minder werd geoogst. Met name de hoeveelheid witte wijn die nu beschikbaar is, is fors lager. ‘Terwijl de vraag juist toeneemt.’

Kartonnen pakken

Met hoeveel procent een fles wijn in prijs zal stijgen is volgens hem nog niet helemaal duidelijk. ‘Ik schat in dat dit tussen de tien en twintig procent zal zijn. Soms misschien wel meer. Om de kostenstijging deels te pareren, verwacht hij verder dat een groeiend aantal wijnproducenten uit zal wijken naar goedkopers verpakkingsvormen. ‘In Duitsland zie je al dat wijn in kartonnen pakken steeds populairder wordt.’

Reageer op dit artikel