nieuws

Bediening en keuken doof bij Eetlokaal LT

Restaurant

In Amsterdam is recent Eetlokaal LT officieel geopend. Doven koken en bedienen de gasten in dit restaurant dat gevestigd is in de Elthetokerk in de Javastraat.

Bediening en keuken doof bij Eetlokaal LT

Op de menukaart van restaurant LT in Amsterdam staan bij alle gerechten instructies voor de gebaren. ‘Ervaring met gebarentaal voor de gast is geen vereiste. We hopen op creativiteit van onze gasten en de bediening. Ze kunnen bijvoorbeeld dingen opschrijven of liplezen, verder is het handen en voetenwerk,’ zegt projectleider Saffier Bakker in Het Parool. Het project is onlangs officieel geopend, na een tijd proefdraaien.

Initiatiefnemer van het project is zorgstichting Philadelphia.Volgens deze zorgleveranciers is restaurant LT uniek. Niet alleen in Nederland, maar ook in Europa is geen vergelijkbaar project zegt Philadelphia. ‘We kunnen niet bij anderen afkijken.

Voor de kok – Ewald Swinkels – die horend is en ook geen ervaring had met gebarentaal, is het een hele uitdaging. ‘Veel producten en ingrediënten hebben nog geen gebaar. Dan verzinnen we zelf maar iets voor basilicum.’