nieuws

Monique Nefkens wint Zilveren Champignon 2012

Restaurant

Monique Nefkens heeft dinsdag 2 oktober in Venlo de Zilveren Champignon gewonnen. De eigenaresse van cateringbedrijf Cream uit Berkel-Enschot wist in de finale Rob van der Veeken van De Hofstee in Bladel, Rob Wijnen, leerling bij Boreas, en Jan Smink van Kwartier Noord in Katlijk te verslaan.

Monique Nefkens wint Zilveren Champignon 2012

Monique Nefkens (37) heeft de 28ste editie van de vakwedstrijd rondom champignons op haar naam geschreven. Dit gebeurde in het Huis van de Smaak op de Floriade in Venlo. De staande ovatie van de omvangrijke jury – waaronder veel topchefs – deed haar even bibberen. ‘Ik dacht echt dat ik er na de eerste wedstrijdronde uit zou worden gegooid. En nu ga ik gewoon met een auto en een cheque van 5.000 euro naar huis! Ik vind het geweldig.’ De kookstrijd om de Zilveren Champignon kende dit jaar een andere opzet met diverse voorrondes op de Floriade.

Nefkens had eigenlijk niet de intentie om mee te doen aan de kookwedstrijd. Ze werd tijdens haar werk voor Miele op de Floriade op de wedstrijd geattendeerd en besloot de stoute schoenen aan te trekken. ‘Elke ronde dat ik verder kwam vond ik geweldig. Maar dit had ik echt nooit verwacht’, zegt een ontroerde winnaar.

Finalisten

Tweede werd Rob van der Veeken van De Hofstee in Bladel, derde werd Rob Wijnen, 19 jaar en sinds september leerling bij Boreas in Heeze. Daarvoor was Jan Marrees van Bretelli in Weert zijn leermeester. Als vierde eindigde Jan Smink van Kwartier Noord in Katlijk. Hij baalt. ‘Sta ik voor zo’n topjury, maak ik een paar heel domme fouten. Jammer.’

Jurylid Constant Vonk noemt Monique Nefkens een terechte winnaar. ‘Goede gerechten. Bij de basis gebleven. Ze heeft goed over alles nagedacht. Visueel, maar ook qua smaak.’ De 19-jarige Rob Wijnen gooide ook hoge ogen bij de jury. ‘Heel goed dat zo’n jonge knul zo ver weet te komen’, zegt tweesterrenchef Paul van den Bunt van de Leuf in Ubachsberg. ‘Hij heeft mooie gerechten neergezet tijdens deze wedstrijd. En dat onder grote druk met veel ogen op zich gericht. Knap.’

In de jury zaten onder meer: Luc Kusters, Constant Vonk, Paul van de Bunt, Hein Willemsen, Felix Wilbrink (Telegraaf), Iens Boswijk (Iens.nl), Rene Brienen, Marco Poldervaart, Jan Marrees, Dick Middelweerd, Jean Jacques Menanteau, Paul Fagel, Marcel de Leeuw, groentekok Frank Fol, Otto Nijenhuis en vele anderen.

De drie kandidaten mochten drie gerechten voorbereiden. De overige gerechten moesten ter plekke worden gemaakt. De organisatie was in handen van Hein Willemsen en Peter Zandboer. Opdrachtgever is het GroentenFruit Bureau. Er is nu nog niet zeker of en in welke opzet er in 2013 een Zilveren Champignon komt.

Bekijk hier een fotoreportage van de finale en de prijsuitreiking.

Bekijk hier de gerechten uit de slotronde van de Zilveren Champignon 2012.

Reageer op dit artikel