nieuws

Werner Loens: smaak nog niet op niveau derde ster

Restaurant

De smaak in Nederlandse tweesterrenrestaurants is nog niet voldoende op niveau voor een derde ster. Dat is, kortgezegd, de verklaring van hoofdinspecteur Werner Loens van het nog altijd uitblijven van een nieuw driesterrenrestaurant.

Werner Loens: smaak nog niet op niveau derde ster

Loens klinkt minder overtuigd van de tweesterrenchefs dan voorgaande jaren. Vorig jaar zei hij nog dat er een paar tweesterrenzaken ‘op het randje’ stonden en dat de derde ster gevallen was als er unanimiteit was geweest onder de inspecteurs. Dit jaar wil Loens niet zover gaan om te zeggen dat het weer heel dichtbij was.

‘Bij één tweesterrenzaak zijn we zelfs acht keer geweest, maar de rapporten zijn niet allemaal lovend. Als ik dan vergelijk met La Belle Epoque (kreeg onlangs drie sterren in de Duitse gids), dat was echt geniaal in smaak. Ik krijg daar nu nog kippenvel van als ik terugdenk. Er is nog geen Nederlandse tweesterrenchef die aan dat niveau kan tippen, die over Jonnie Boer of Sergio Herman heen gaat.’

Smaak

Na vorig jaar (‘op het randje, alleen geen unanimiteit’) en het jaar daarvoor (‘niet constant genoeg’) lijkt Michelin weer met een nieuwe verklaring op de proppen te komen, die andere jaren niet genoemd werd: smaak. Het lastige is dat er nu een vergelijking wordt gemaakt met Duitsland, dat nu twee jaar op rij een nieuw driesterrenrestaurant mag bijschrijven. Blijkbaar is de gastronomische opmars waar Nederland mee bezig was als het om de absolute top gaat, wat afgezwakt en worden we ingehaald door onze buurlanden.

‘Maar laten we niet vergeten dat Nederland intussen achttien tweesterrenrestaurants telt’, hamert Werner Loens. ‘Een verdubbeling sinds 2003. Dat geldt ook voor het aantal restaurants met één en drie sterren, en voor de Bib Gourmands.’ Wat hij maar wil zeggen: Nederland is echt niet slecht bedeeld, maar voor een derde ster moet er echt nog wat gebeuren. Smaak, creativiteit en verfijning, en dan ook nog eens van een constant niveau. Dat is wat Werner Loens vraagt van de volgende driesterrenchef in Nederland.


» Nieuwe Michelinsterren 2013

» Vervallen Michelinsterren 2013


» Totale Michelinsterrenoverzicht 2013

Reageer op dit artikel