nieuws

Kookboek Jacob Jan Boerma** en Sacha de Boer

Restaurant

Nieuwslezeres Sacha de Boer en tweesterrenchef Jacob Jan Boerma van restaurant De Leest in Vaassen werken aan een kookboek. In het boek, dat dit najaar moet verschijnen, staat de emotie in de tuin centraal. ‘Vanaf de zwarte grond tot aan de klei’, aldus Boerma, die tekent voor de culinaire invulling. De Boer verzorgt de fotografie.

Kookboek Jacob Jan Boerma** en Sacha de Boer

Nieuwslezeres Sacha de Boer maakte dinsdag 5 maart bekend dat ze stopt met de presentatie van het Achtuurjournaal van de NOS en zich gaat richten op de fotojournalistiek. ’s Avonds was ze te gast bij het tv-programma De Wereld Draait Door en vertelde ze over de samenwerking met tweesterrenchef Jacob Jan Boerma van restaurant De Leest in Vaassen.

Het boek gaat over natuurlijk en biologisch eten. ‘Als Jacob Jan op zijn knieën in de moestuin ligt, doe ik de fotografie’, zo vertelde De Boer. ‘We gaan laten zien hoe je bij wijze van spreken uit de berm heerlijk eten kunt halen.’

De Wereld Draait Door

Jacob Jan Boerma werd woensdagochtend overspoeld met reacties. ‘Van journalisten en gasten. Ik heb meer dan honderd berichten ontvangen. Ik had niet verwacht dat het zo’n vlucht zou nemen, ook niet na het optreden van Sacha in De Wereld Draait Door.’

De aandacht voor het boek valt samen met het besluit van de nieuwslezers om te stoppen bij de NOS en zich toe te gaan leggen op fotojournalistiek. Boerma over die aandacht: ‘Eigenlijk had het klaar moeten zijn, dan was het vanochtend al uitverkocht geweest.’

Vers en gezond

In het boek gaat het volgens Boerma niet zozeer om de receptuur, maar om de emotie. ‘Ik wil laten zien dat vers eten betaalbaar en gezonder is en Sacha gaat dat vastleggen in beeld. De emotie van de tuin moet zichtbaar worden, vanaf de zwarte grond tot aan de tuin.’

Boerma zal onder andere zijn favoriete sandwich in het boek opnemen. ‘En bijvoorbeeld ook het broodje gezond, maar dan op een andere manier. In het boek gaan we bovendien onze privé-kant een beetje laten zien.’

In oktober verschijnen

Het boek moet in oktober dit jaar op de markt verschijnen en komt tot stand in samenwerking met Beeldagent, dat het agentschap van De Boer vervult. ‘We hebben dit bedacht met Sacha en Jacob Jan benadert voor de samenwerking’, aldus Corinne Hamming over het idee.

Bekijk hier het interview met Sacha de Boer in De Wereld Draait Door.

Reageer op dit artikel