nieuws

Jan van Lissum: ‘Hoop op doorbraak mousserende wijnen

Restaurant

De wedstrijd om de Mousserend en Champagne van het Jaar van The Wine & Food Association kende dit jaar liefst 600 procent meer inzendingen. ‘Ik hoop dat dit de doorbraak is voor Nederland’, aldus directeur Jan van Lissum in een video-interview met MissetHoreca.nl. ‘Want dat betekent dat we niet alleen meer bubbels drinken met een oliebol op oudjaarsavond.

Jan van Lissum: ‘Hoop op doorbraak mousserende wijnen

Tijdens het Nederlandse Wine & Food Festival, begin deze maand in NH Barbizon Palace in Amsterdam, werden wijnen in de schijnwerpers gezet. The Wine & Food Association reikte prijzen uit in de categorieën Beste Open Wijnen van het Jaar (voorheen Huiswijncompetitie), Roséwijnen van het Jaar en Mousserend en Champagne van het Jaar.

Sparkling en champagne

In die laatste categorie lag het aantal inzendingen maar liefst 600 procent hoger dan vorig jaar. Jan van Lissum hoopt dat dit de doorbraak gaat betekenen voor sparklingwijnen in Nederland.

‘Er zijn waanzinnige mooie sparklingwijnen te koop voor heel weinig geld. En niet alleen uit Spanje, Italië of Frankrijk, maar uit de hele wereld.’

Het zou in de ogen van Van Lissum goed zijn voor ons land, ‘omdat we dan niet alleen meer bubbels drinken op oudjaarsavond, samen met een oliebol en als we al een slok op hebben. De ontwikkeling verwondert mij, maar wel in positieve zin.’

Rosé

Ook voor rosé is volgens Van Lissum nog volop plek in de horeca. ‘Die hype is niet over, al probeert men je dat wel wijs te maken. Heb je twee jaar een slechte zomer, dan gaat iedereen minder rosé inkopen en lijkt het over.’

De directeur meent echter dat rosé zijn plek blijft behouden, ook al zijn de verkoopcijfers iets teruggelopen. ‘Als het warm is wil je geen Châteauneuf of een trappistenbier, maar een frisse, sprankelende en elegante wijn. Dat kan overigens ook prima een witte wijn zijn.’

Nieuwe stijl wijnen

In de St. Olofskapel van NH Barbizon Palace vond maandag 3 juni de dertiende editie plaats van het Nederlands Wine & Food Festival. Veel van de wijnen kenmerkten zich volgens Van Lissum door ‘een nieuwe stijl’.

‘Alles wat te veel hout heeft gehad in het verleden, is weggevallen. De ‘nieuwe’ wijnen geven je het gevoel dat je een volle wijn drinkt, maar eindigen heel strak en fris, zijn mineralig en hebben mooie zuren. Het voelt alsof je een digestief drinkt, maar je hebt geen vol gevoel.’

Klik hier voor een sfeerverslag van het Nederlands Wine & Food Festival 2013.

Reageer op dit artikel