nieuws

De Pronkcheer gaat toch weer voor spreeuw

Restaurant

Chef-kok Arjan Smit wil ontheffing aanvragen, zodat hij volgend jaar opnieuw spreeuw kan serveren in De Pronckheer in Cothen. Een spreeuw is beschermd, maar mag worden afgeschoten als hij schade veroorzaakt. In een restaurant serveren mag dan weer niet, zonder ontheffing.

De Pronkcheer gaat toch weer voor spreeuw

Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken vindt dat de spreeuw alleen op de menukaart kan mét een ontheffing. Dat heeft zij geantwoord op Kamervragen.

Kraaien en muskusratten

Smit wil ook ander wild dat wordt bejaagd, gaan serveren. ‘Het gaat ons om het principe dat goed, hoogwaardig vlees wordt weggegooid in plaats van geconsumeerd.’

Hij heeft nu wilde duif op het menu. Ook kraaien en muskusratten komen er volgens hem voor in aanmerking.

Ontheffing aanvragen

‘We bekijken wat we kunnen doen om te voorkomen dat goed vlees in de vuilnisbak verdwijnt’, zei Smit over het voornemen ontheffing aan te vragen.

Kromme wetgeving

Hij vindt het raar dat afgeschoten wild wordt vernietigd omdat het mogelijk ziektes verspreidt, terwijl boswachters kadavers van groot wild laten liggen. ‘Kromme wetgeving’, aldus Smit.

De Pronckheer serveerde enkele weken spreeuw, geschoten in de boomgaard van Smits buurman. Dat past in het beleid van het restaurant, dat vooral producten uit de streek verwerkt.

De Partij voor de Dieren had er Kamervragen over gesteld.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel