nieuws

Jonnie en Thérèse Boer komen met bijzondere kookwedstrijd

Restaurant

Jonnie en Thérèse Boer van driesterrenrestaurant De Librije in Zwolle organiseren volgend jaar tijdens het eigen gastronomische event Chefs Revolution een bijzondere kookwedstrijd. Boer wil deelnemende koks het bos in sturen om zelf producten te zoeken en te plukken. Na de mise-en-place in de keuken van De Librije moeten de koks hun menu in het bos afmaken op een open vuurtje.

Jonnie en Thérèse Boer komen met bijzondere kookwedstrijd

‘Het idee is dat de koks zich vroeg in de ochtend melden bij De Librije. Ze krijgen vervolgens een landkaart mee waarop mijn plukplekken, mijn slagers, groentenboeren, kaas- en zuivelboeren staan. Eigenlijk alle leveranciers die ik in 28 jaar bij elkaar heb gescharreld, dus ook een palingvisser die rivierkreeften, snoek en snoekbaars heeft. Het is paddenstoelenseizoen is dan in volle gang en de eerste bessen zijn er ook’, aldus Boer, die aangeeft dat in het voorjaar van 2014 restaurants een uitnodiging krijgen om een kok aan te melden voor de wedstrijd.

Met de gevonden spullen en met twee zelf meegenomen producten uit eigen streek, melden de koks met hun commis zich vervolgens met hun mand in de keuken van De Librije. ‘Daar mogen ze werken aan de technische onderdelen van het koken. Vervolgens gaan ze naar een bos waar slechts open vuur en werkbanken staan. Daar bereiden ze twee gerechten. Er is geen stroom en er zijn geen hulpmachines, dus ze moeten zelf vuur maken en zo de menu’s afmaken. Nationale en internationale topchefs jureren de gerechten’, aldus Boer, die de wedstrijd omschrijft als een Hillbilly-cookingcompetition.

Chefs Revolution 2014

Het idee is om de kookwedstrijd te houden op een van de dagen van Chefs Revolution, het gastronomische evenement dat op 13, 14 en 15 september wordt gehouden in Zwolle. Tijdens Chefs Revolution wil Boer diverse internationale topkoks naar Zwolle halen om op een podium demonstraties en workshops te laten verzorgen. De ticketprijzen gaan omlaag, omdat Boer ook leerlingen en chef de parties de mogelijkheid wil bieden aanwezig te zijn op het evenement.

In juni 2012 vond de eerste editie van Chefs Revolution plaats. Het evenement werd goed bezocht en goed beoordeeld door bezoekers, deelnemende topkoks en standhouders.

Reageer op dit artikel