nieuws

Sommelier en brouwer maken ‘dinerbier

Restaurant

Biersommelier Fiona de Lange en brouwerij De Leckere uit De Meern hebben een bier gebrouwen voor de donkere dagen van het jaar. Naughty Stout is volgens de initiatiefnemers het eerste Nederlandse ‘dinerbier’: de ideale bier-spijscombinatie met rood vlees, wild of stoofvlees.

Sommelier en brouwer maken ‘dinerbier

Naughty Stout is ontwikkeld om het 15-jarig jubileum van brouwerij De Leckere uit De Meern op te luisteren. Het ‘genietbier voor de wintermaanden’ is tot stand gekomen in samenwerking met biersommelier Fiona de Lange (foto).

Fiona de Lange

De initiatiefnemers bestempelen Naughty Stout als het ‘eerste Nederlandse dinerbier. Er is een combinatie gemaakt van een gerstwijn, een sterk donker Belgisch biertype, en een stout, een Engelse bierstijl.’

Vlees

Omdat de bierstijlen in de juiste balans zijn samengebracht in de smaak, is Naughty Stout ‘de ideale bier-spijscombinatie met rood vlees, wild of stoofvlees’. De Lange: ‘Het is een brutaal bier met het beste van twee werelden, vandaar de naam.’

Alcoholpercentage

‘De ingrediënten zijn water, mout, rogge, hop en Ierse gist’, zo vervolgt de biersommelier. ‘Het alcoholpercentage is slechts 6 procent. De beste schenktemperatuur ligt tussen de 8 en 12 graden Celsius.’

Bier en spijs

Fiona de Lange deed in juli dit jaar van zich spreken door bier een betere begeleider van eten te noemen dan wijn. Om de consumptie van bier bij het eten te stimuleren, startte ze de website Bierspijs.

Reageer op dit artikel