nieuws

Sterke groei aantal Italiaanse restaurants

Restaurant

Het gaat goed met het volume van de Italiaanse restaurants in Nederland. Uit onderzoek van Van Spronsen & Partners horeca-advies uit Warmond blijkt dat deze keuken dit jaar de sterkste groei kent. De afgelopen vijf jaar groeide het aantal eetgelegenheden met bijna 14 procent en daardoor is het aandeel op de totale markt inmiddels 12 procent.

Sterke groei aantal Italiaanse restaurants

De cijfers over de ontwikkeling van de Italiaanse restaurants in Nederland komen uit het onderzoek ‘Het Italiaanse restaurant in beeld’ van Van Spronsen & Partners horeca-advies in Warmond. In 2013 kwamen er tot nu toe 55 nieuwe eetgelegenheden bij.

Marktaandeel

De afgelopen vijf jaar nam het aantal Italiaanse restaurants toe met bijna 14 procent. Over een periode van tien jaar is de toename vergelijkbaar met een aanwas van 576 bedrijven, hetgeen een totaal marktaandeel van 12 procent oplevert.

Gemiddelde besteding

Tegenover de stijging van het aantal restaurants en het marktaandeel staat een stabilisatie van de gemiddelde besteding, overigens wel na een sterke terugval het jaar daarvoor.

In 2012 daalde de gemiddelde besteding namelijk van €19,30 naar €16,80 en in de eerste acht maanden van dit jaar is dat bedrag praktisch gelijk gebleven.

Aantal bezoekers

Ook de bezoekfrequentie staat onder druk. In de afgelopen vijf jaar daalde het aantal gasten in Zuid-Europese restaurants met 12,5 procent.

Voor de gehele restaurantmarkt is dat percentage -14 procent.

Reageer op dit artikel