nieuws

Liveblog presentatie Michelingids 2014

Restaurant

In het Theater aan het Vrijthof in Maastricht presenteert Michelin vandaag, maandag 25 november, de rode gids voor 2014. De formaliteiten vinden plaats van 10.00 tot 14.00 uur. Misset Horeca is uiteraard ter plaatse en volgt alle mutaties op de voet. Via een liveblog doen we real time verslag van dat wat zich in Maastricht afspeelt en te maken heeft met de sterren.

Liveblog presentatie Michelingids 2014

17.51 uur: Een bewogen en inspirerende dag Michelin zit erop. Nederland heeft met ingang van 2014 105 ster(ren)restaurants. Die zijn als volgt verdeeld: 2 keer drie sterren, 19 keer twee sterren en 84 keer één ster. Het totale overzicht is hier te bekijken. De nieuwe sterren staan hier en de vervallen sterren zijn te bekijken via deze link.

17.40 uur: Alle door Michelin bekroonde restaurants weergegeven in een prachtige kaart. Bekijk hier de 105 eetgelegenheden met minimaal één ster.

17.09 uur:Alsof mijn hart ontplofte.‘ Kersvers driesterrenchef Jacob Jan Boerma van De Leest in Vaassen hield het niet meer vlak voordat gidsendirecteur Michael Ellis bekendmaakte dat Nederland er een nieuw restaurant bij heeft met de maximale beoordeling. Misset Horeca haalde Boerma en zijn partner Kim Veldman voor de camera voor een (eerste) reactie.

17.01 uur: Frank van Enter heeft sinds 1 januari de leiding in de keuken van sterrestaurant Merlet in Schoorl. De voormalige souschef schoof door na het vertrek van Timo Munts. In zijn eerste volledige jaar slaagde hij erin de ster te behouden, zo bleek maandag 25 november. Eigenaar Martin van Bourgonje was uiteraard een blij man, maar ook niet verrast door het resultaat. ‘We zijn blij met het vertrouwen van Michelin, maar weten ook tot welke prestaties Frank in staat is.’

16.51 uur: Ron Blaauw stond tot en met dit jaar met zijn gelijknamige restaurant in Amsterdam met twee sterren in de Michelingids. Begin dit jaar sloot hij de deuren van die gelegenheid en op 1 april opende op dezelfde plek Ron Gastrobar. Vandaag, maandag 25 november, werd dat bedrijf met één ster bekroond. ‘Het is geen sterverlies‘, aldus Bobby Rust, chef-kok van Ron Gastrobar.

16.34 uur: Opnieuw een ster voor Lars van Galen. Eerder bij landhuishotel en restaurant De Bloemenbeek in De Lutte, nu als (mede-)eigenaar van tuindorphotel en restaurant ’t Lansink in Hengelo. Nog een dejà vu: ook nu was Van Galen niet in Nederland op het moment van de bekendmaking.

16.09 uur: Chef Laurent Smallegange en sommelier Wouter Denessen van Spetters in Breskens kwamen naar Maastricht om collega’s bij te staan, maar ontvingen zelf een Michelinster. ‘Ook met de ster gaan we geen gekke dingen doen.’

15.38 uur: Élevé neemt ster van Frouckje State mee naar Leeuwarden. ‘Ik ben hier echt heel blij mee’, aldus Thom van der Heide.

15.34 uur: Menno Post spreekt over ‘zakelijk de mooiste dag van mijn leven‘. ‘Ik kook sinds 2006 op tweesterrenniveau, maar heb nog nooit zelf een ster gehad.’

14:56 uur: Chef Steven Klein Nijenhuis van In de Molen in Onderdendam: ‘We zijn dolblij. Het is wel onverwacht. We zijn pas sinds begin januari bezig.

14.49 uur: de eerste foto’s van de presentatie van de Michelingids voor 2014 in Maastricht. Veel culinaire kopstukken aanwezig.


14.34 uur
: Chef-kok Wim Severijn van het Wereldmuseum in Rotterdam zag thuis via Twitter dat ‘zijn’ restaurant de eerste ster mocht ontvangen. ‘En ik kan je zeggen: dat was erg spannend.’

14.22 uur: Richard Oostenburgge over tweede ster Bord’Eau: ‘Snel’.

13:32 uur: ’t Raedthuys in Duiven over de eerste ster: ‘Hartstikke gaaf. Het is een bekroning voor ons tweede lustrum.’

13:31 uur: Lucas Rive blij met snelle ster: ‘Ongelooflijk wat we hebben bereikt in vijf maanden.’

12.59 uur: Hans van Wolde over behoud twee sterren voor nieuwe concept Beluga Loves You: ‘Michelin toont ballen.’


12.40 uur: François Geurds over nieuwe tweede ster: ‘Heel verrast!’

12.31 uur: Zaal doodstil op het moment dat Jacob Jan Boerma en Kim Veldman van De Leest in Vaassen op het podium worden geroepen. Ook Boerma is sprakeloos. De kersverse driesterrenchef ontvangt een exemplaar van de gids uit handen van Michael Ellis. Op het podium volgt een innige omhelzing met Jonnie en Thérèse Boer van De Librije. Vanaf vandaag twee driesterrenrestaurants in het oosten van het land. Mooie kans voor culinaire genieters om beide restaurants in één trip te bezoeken.

12.22 uur: vervallen sterren: drie sterren: Oud Sluis in Sluis (dicht in december), twee sterren: Ron Blaauw Amsterdam (gesloten, nieuwe concept Ron Gastrobar in Amsterdam krijgt één ster) en één ster: Sonoy in Emmeloord (dicht), Frouckje State in Rijperkerk (nu Élevé in Leeuwarden, heeft één ster in de nieuwe gids) en Karel V in Utrecht.

12.07 uur: de grote vraag is nu: hoe kon Sternefresser het nieuws over de derde ster voor De Leest in Vaasen al melden voordat het in Nederland bekend was gemaakt?!

12.02 uur: de negen nieuwe restaurants met één ster zijn: Ron Gastrobar en Bridges in Amsterdam, Spetters in Breskens, tuindorphotel en restaurant ’t Lansink in Hengelo, Lucas Rive in Hoorn, ’t Raedthuys in Duiven, Wereldmuseum in Rotterdam, Éleve in Leeuwarden (was Frouckje State in Rijperkerk) en In de Molen in Onderdendam.

11.57 uur: de bevestiging: DE DERDE STER VOOR RESTAURANT DE LEEST IN VAASSEN.

11.55 uur: De Librije in Zwolle behoudt zijn drie sterren.

11.53 uur: drie nieuwe restaurants met twee sterren: Bord’Eau Amsterdam, FG Restaurant in Rotterdam en Fred in Rotterdam.

11.50 uur: negen nieuwe restaurants met één ster.

11.48 uur: redacteur Nathalie Bluiminck via Twitter: 105 Nederlandse ster(ren)restaurants in de gids voor 2014 (vorig jaar 101).

11.45 uur: Michael Ellis heeft het podium in Maastricht betreden.

11.35 uur: Ook Robert Kranenborg (@vossius) heeft een felicitatietweet verstuurd aan Jacob Jan Boerma en Kim Veldman van De Leest in Vaassen. Officieel is er nog niets bekend.

11.32 uur: Via Twitter ook al felicitaties voor De Leest in Vaasen van Jannis en Claudia Brevet en Sacha de Boer (waarmee Jacob Jan Boerma recent een kookboek maakte).

11.25 uur: Het Duitse Sternefresser feliciteert Jacob Jan Boerma van restaurant De Leest in Vaassen via Twitter met het behalen van zijn derde Michelinster, terwijl de nieuwe sterren in Maastricht nog moeten worden bekendgemaakt….. Te vroeg? Fake?

11.19 uur: Maar nog niet op het podium. Eerst de resultaten van een duurzaamheidsonderzoek door Peter Klosse en studenten…

11.17 uur: Nu wordt het serieus: Michelingidsen-directeur Michael Ellis wordt aangekondigd.

11.14 uur: Ook burgemeester Onno Hoes van Maastricht verschijnt op het podium van het Theater aan het Vrijthof in Maastricht.

11.11 uur: Na Charles van de Perre van Michelin, commercieel directeur Europa, Michelin Kaarten en Gidsen, is het woord nu aan directeur Lodewijk van der Grinten van Koninklijke Horeca Nederland.

11.07 uur: Redacteur Nathalie Bluiminck meldt op Twitter dat Ron Blaauw, Hans van Wolde en Jannis Brevet (nog) niet in Maastricht zijn…..

11.03 uur: We zijn begonnen…… Met (natuurlijk) eerst enkele sprekers….

10.46 uur: redacteur Nathalie Bluiminck is tweesterrenchefs aan het spotten. Ze heeft Jacob Jan Boerma (De Leest, Vaassen), Erik van Loo (Parkheuvel, Rotterdam) en Paul van de Bunt (De Leuf, Ubachsberg) (al) gezien. Ook driesterrenchef Jonnie Boer en zijn vrouw Thérèse Boer zijn binnen, aldus Nathalie.

10.27 uur: Interessante tweet van Jo Cortenraedt, hoofdredacteur van Chapeau Magazine en doorgaans aardig ingewijd als het gaat om Michelinmutaties: ‘Spektakel verwacht bij bekendmaking #Michelin in Maastricht. Wie verliest, wie wint? Een frisse wind door culinair Nederland.’

10.01 uur: Het lijkt erop dat we nog even moeten wachten op sterrennieuws. Programma is gestart om 10.00 uur, maar de mutaties worden bekendgemaakt vanaf 11.00 uur.

09.56 uur: Behalve conceptwijzigingen haalden ook chefswisselingen afgelopen jaar ‘het nieuws’. Hoe gaat Michelin daarmee om in de gids voor 2014? Zo vertrok Lucas Rive bij tweesterrenrestaurant De Bokkedoorns in Overveen en heeft hij nu zijn eigen zaak in Hoorn. Menno Post nam de plek van Rive over in de eetgelegenheid van John Beeren. Nog een mutatie: Jeroen Robberegt verliet Karel V in Utrecht (één ster) en werd opgevolgd door zijn souschef Vito Reekers. Bij Merlet in Schoorl draaide Frank van Enter zijn eerste eigen jaar, nadat hij in oktober 2012 Timo Munts opvolgde. Sterzaak Frouckje State vertrok uit Rijperkerk en ging (met dezelfde mensen) als Élevé verder in Leeuwarden.

09.38 uur: Het ANP waagt zich in een algemeen nieuwsbericht ook aan voorspellingen voor een nieuw driesterrenrestaurant. ‘Hoog genoteerd staat Inter Scaldes in Kruiningen van chef-kok Jannis Brevet’, zo schrijft het persbureau. Het bericht vervolgt: ‘Ook restaurant De Leest in Vaassen van ‘keukenmeester’ Jacob Jan Boerma zou een grote kans maken, stellen ingewijden. In Hoofdplaat is het De Kromme Watergang van chef-kok Edwin Vinke die wordt genoemd als de kandidaat die wel eens met een derde ster aan de haal kan gaan.’ Wie de ‘ingewijden’ zijn, wordt niet vermeld.

9.19 uur: Wat doet Michelin met Ron Blaauw en Hans van Wolde? Beide tweesterrenchefs kozen in de loop van dit jaar voor een nieuwe/andere koers. Ron Blaauw sloot zijn gelijknamige restaurant in Amsterdam en opende in april op dezelfde plek Ron Gastrobar. Van Wolde wijzigde per oktober de formule van Beluga in Maastricht en draait nu als Beluga Loves You.

09.08 uur: Goed nieuws: onze redacteuren @BluiminckN en @DemianvdReijden zijn ter plaatse (filevrij en keurig op tijd) voor de verslaggeving, reactie en foto’s en video’s.

8.51 uur: Hoeveel driesterrenrestaurants heeft Nederland na vandaag? Zeker is dat Sergio Herman met Oud Sluis in Sluis van de lijst verdwijnt. Herman sluit in december de deuren van zijn restaurant.

06.50 uur: Ook voor Peter Klosse begint de dag vroeg. Hij wordt geïnterviewd door Radio 1. Aan voorspellingen waagt hij zicht niet. Even daarvoor schenkt Giel Beelen op 3FM eveneens aandacht aan de presentatie van de nieuwe gids. Hij is benieuwd naar de beoordelingen voor Ron Blaauw en Hans van Wolde. En komt er een driesterrenrestaurant bij, zo vraagt de dj zich af. Beelen noemt de namen Inter Scaldes in Kruiningen en &samhoud places Amsterdam.

06.14 uur: Gidsendirecteur Michael Ellis is in Maastricht aanwezig bij de presentatie van de Michelingids voor 2014. Vorig jaar zou hij ook aanwezig zijn, maar stond zijn agenda een bezoek uiteindelijk niet toe. Nederland kreeg er toen geen driesterrenrestaurant bij.

05.51 uur: Nederland heeft op dit moment 101 restaurants met één of meer ster(ren). Die zijn als volgt verdeeld: 2 keer drie sterren, 18 keer twee sterren en 81 keer 1 ster. Het aantal restaurants met een Bib Gourmand in ons land is 106 (nieuwe lijst op 4 november gepresenteerd).

Reageer op dit artikel