nieuws

Chinezen in verweer tegen ‘grap’ Gordon

Restaurant

39 Chinese restaurants geven deze week 39 procent korting op nummer 39. Met of zonder rijst. Het is een actie tegen de discriminerende typeringen die Chinezen vaak te horen krijgen en die onlangs door Gordon nog eens werden benadrukt.

Chinezen in verweer tegen ‘grap’ Gordon

Als jurylid van Holland’s Got Talent beledigde Gordon een Chinese deelnemer. ‘Welk nummer ga je zingen? Nummer 39 met rijst?’, vroeg Gordon aan Xiao Wang. Na deze toespeling op Chinese afhaalrestaurants maakte Gordon nog een uitspraakgrap door het optreden als een ‘sulplise’ te omschrijven.

Een van de 39 deelnemende restaurants is sterrestaurant Han Ting Cuisine in Den Haag. Normaal zijn de gerechten hier niet genummerd, maar speciaal voor de actie is er een nummer 39 op de kaart gezet. Wie dat bestelt, krijgt eend op zijn bord. ‘Zonder rijst, maar met een paar goede wijnen en paar goede amuses’, zegt een woordvoerder.

De actie is opgezet door drie Chinese jongerenorganisaties in samenwerking met de Vereniging Chinese Horeca Ondernemers, VCHO. De initiatiefnemers willen met deze ‘actie met een knipoog’ laten zien dat Chinezen ook niet vies zijn van een grapje. Maar dan wel een grap waar beide partijen om kunnen lachen.

De deelnemende restaurants zijn vanaf vanavond te vinden op de website www.nummer39metrijst.nl. De kortingsactie loopt van 17 tot en met 19 december.

Reageer op dit artikel