Nieuwe derde ster voor Frankrijk

Nieuwe derde ster voor Frankrijk

Michelin heeft in Frankrijk een nieuwe derde ster toegekend. Chef Arnaud Lallement krijgt de hoogste erkenning van Michelin voor zijn werk in de keuken van hotel-restaurant Assiette Champenoise in Reims. Dit brengt het totaal aantal driesterrenzaken in Frankrijk op 27. Hetzelfde aantal als vorig jaar omdat een van de restaurants van Alain Ducasse niet is opgenomen omdat het gesloten is vanwege een verbouwing.

Michelin erkende op maandag 24 februari 2014 de nieuwe sterren toe in Frankrijk. Naast de nieuwe derde ster voor Arnaud Lallement (39) krijgen zes restaurants een tweede ster en 57 zaken krijgen hun eerste ster. Lallement kreeg zijn eerste ster in 2001 en de tweede in 2005. Onder de nieuwe een ster zaken constateert Michelin een opvallend aantal jonge chefs: zeven zijn jonger dan 30 en één zelfs jonger dan 25.

610 sterzaken

Frankrijk telt nu 610 sterzaken, waarvan 504 met 1 ster, 79 met 2 en 27 met 3 sterren. In de Franse gids staan 651 restaurant met een Bib Gourmand, 110 ervan zijn nieuw.Het aantal driesterrenzaken in de gids van vorig jaar bedroeg ook 27. Er is geen afvaller, maar het restaurant van Alain Ducasse in Plaza Athenee is niet opgenomen omdat het tijdelijk is gesloten vanwege een verbouwing.

De nieuwe twee ster zaken zijn: Villa Madie in Cassis, Table du Connétable in Chantilly, Kintessence in Courchevel 1850, Chambard in Kayseberg, Akrame in Paris, Il Cortile in Mulhouse. Dit laatste restaurant staat onder leiding van een Italiaan en hij is de eerste Italiaan die in Frankrijk twee sterren krijgt. Akrame wordt geleidt door chef Akrame Benallal en hij krijgt op z'n 33ste al de tweede ster van Michelin.

Bewust met prijs

Michelin constateert dat Franse sterzaken bewust met hun prijs bezig zijn. 115 sterzaken bieden hun gast een vast menu aan voor 30 euro of minder, vaak tijdens de lunch. Florent Ladeyn biedt een lunchmenu voor 21 euro aan in zijn zaak l'Auberge du Vert Mont. Bistrot de Lagarde van Lloyd Tropeano serveert gerechten rond de twintig euro.