Pierre Wind: 'Dutch Cuisine is lege huls

Pierre Wind: 'Dutch Cuisine is lege huls

Televisiekok Pierre Wind heeft op 8 maart kritiek geuit op Dutch Cuisine. Hij vindt dat initiatiefnemer Koksgilde de principes die zij verkondigt, zoals 80 procent groente en 20 procent dier op het bord, niet waar maakt. Koksgilde-president Theo van Rensch pareerde deze kritiek. 'Droom maar lekker verder.

Wind uitte zijn kritiek in een rechtstreekse discussie met Theo van Rensch (president van het Koksgilde) op Radio 1 in het programma WML op Zaterdag. Centrale vraag daarbij was of de Nederlandse keuken de wereld gaat veroveren.

Lege huls

De bekende (televisie)kok betitelde de beweging Dutch Cuisine die gestoeld is op vijf principes (cultuur, gezond, natuur, kwaliteit en waarde) als een 'lege huls'. 'Het verhaal is mooi maar als ik op de site van het Koksgilde kijk, zie ik geen enkel vegetarisch gerecht. En ook over voedselverspilling kom ik niks tegen. Begin bij je eigen club als je dit wil uitdragen.'
Van Rensch pareerde de kritiek van Wind door naar de website gastronomixs.com. 'Daar staan wel 80 recepten met komkommer. Alle leden van het Koksgilde hebben hier toegang toe.' Verder wees hij op dat daarbij ook rekening wordt gehouden met 'waste'.

Paspoort

Wind, die onder meer de beweging van flexitariërs ondersteunt en zei dat hij in vers eten gelooft, zou graag zien dat de beweging breder is dan alleen voor koks. Hij pleitte voor een paspoort op producten zodat de consument kan zien waar die groente vandaan komt. Verder tekende hij dat er maar vijf procent van de jaarlijkse consumptie van Nederlanders uit groente bestaat.

Slachten

Van Rensch benadrukte dat Dutch Cuisine een beweging is die vindt dat koks zich hard moeten maken voor het gebruik van meer groenten en meer plantaardige en andere eiwitten zoals zeewier. Hij ging de discussie aan met Wind. Het ging er fel aan toe. Beide heren werden het niet echt eens. 'Ik ga je slachten', riep Wind aan het begin. 'Droom jij maar lekker verder', beëindigde Van Rensch het gesprek.

In Misset Horeca nummer 6 die op 22 maart 2014 verschijnt, meer over Dutch Cuisine.

Praat mee op Misset Horeca Connect over dit onderwerp.

Klik hier om het Radio-fragment van WML op Zaterdag te beluisteren.