Visser André Blokland: 'Ga aan de slag met rivierkreeft

Visser André Blokland: 'Ga aan de slag met rivierkreeft

Visser André Blokland nodigt koks uit om bij hem langs te komen in 't Groene Hart en aan de slag te gaan met rivierkreeften. 'We hebben de horeca nodig om dit product te promoten', liet de visser weten tijdens de Food Professional Day in Wageningen op 24 maart 2014.

Blokland ziet de rivierkreeftvisserij als een nieuwe vorm van visserij. 'De potentie van 't Groene Hart is groot.' Hij begon ooit met het 'bejagen' van de diertjes om een steentje bij te dragen aan het natuurbeheer. De exotische kreeften staan bekend als kleine bulldozers die het ecosysteem aan tasten door hun graafwerk. Ze vermenigvuldigen zich bovendien razendsnel. Volgens de visser heeft de rivierkreeft culinaire mogelijkheden. 'Je kunt er 1001 dingen meedoen.' Jaarlijks vangt hij er zo'n 2000. De kreeft komt in verschillende soorten voor in meerdere gebieden in Nederland en is jaarrond op de kaart te zetten. 'We hebben de horeca nodig om dit product te promoten.'

Culinaire lastpost

Tijdens de workshop op de Food Professional Day deed Blokland een oproep aan de zaal om de rivierkreeft op de kaart te zetten en zo bij te dragen aan het omzetten van deze culinaire lastpost tot iets moois. Hij liet zijn visitekaartjes daartoe rond gaan. 'Bel mij en kom naar mijn blokhut en kruidentuin en ga je uitleven met die kreeftjes.'

Schoon

Ivo Roessink en Fabrice Ottburg van Altera Wageningen UR lieten tijdens de voordracht zien dat de kreeftjes uit 't Groene Hart schoon zijn en dat ze zonder meer geschikt zijn voor consumptie. Ook legden ze uit welke soorten er zijn en wat hun kenmerken zijn. Tot hilariteit van enkelen in het publiek ging een levende kreeftje van hand tot hand door de zaal.
Arjan Smit van De Pronckheer in Cothen liet de aanwezigen een gerecht proeven met de kreeftjes. Hij werkt er al een tijd mee. 'Plagen eten we op.' Eerder kwam Smit in de publiciteit omdat hij spreeuwen verwerkte.