nieuws

E-learning met certificaat voor allergenenwet op komst

Restaurant

Werkgeversorganisatie Koninklijke Horeca Nederland komt in oktober en november met een e-learningmodule en een bijbehorend certificaat ten aanzien van de nieuwe allergenenwet die 13 december 2014 ingaat.

E-learning met certificaat voor allergenenwet op komst

In samenwerking met de Nederlandse Voedsel en Waren Authoriteit (NVWA) ontwikkelt KHN dit certificaat en bijbehorende cursus. De NVWA zal deze e-learning en certificaat vooralsnog als enige bewijs van kennis over allergenen en omgang met allergenen in de keuken zien, zo meldt KHN-woorvoerder Saskia Deerenberg aan Misset Horeca.

Wet

Vanaf 13 december 2014 gaat voor de horeca de allergenenwet gelden. Ondernemers zijn verplicht informatie over allergenen beschikbaar te hebben voor gasten. NVWA controleert de uitvoering van deze wet.

Toepasbaar

De woordvoerster van KHN geeft aan dat het niet eerder dan in het najaar mogelijk is om cursussen aan te bieden. Ze erkent dat het wel kort voor de ingang van de wet is. KHN heeft de tijd nodig om zich voor te bereiden. ‘De afgelopen tijdspanne hebben we gebruikt om met de NVWA werkbezoeken in de horeca af te leggen en de wet zo goed mogelijk toepasbaar te maken voor de horeca.

Lijsten

Naast allergenenworkshops, komt KHN met een instructiefilm. Verder is KHN in gesprek met partners om ondernemers te helpen bij het opstellen van de ingrediëntenlijsten.
Het e-learningcertificaat is net als deze lijsten een van de manier waarop horeca-ondernemers aan de wet kunnen voldoen. Daarnaast is het bewaren van etiketten van voedingsmiddelen die verwerkt zijn ingrediënten een mogelijkheid.

Zelf bepalen

Verder is het continue geven van schriftelijke of elektronische info een mogelijkheid. Ondernemers mogen zelf bepalen of ze de info schriftelijk, mondeling of elektronisch verstrekken.

Lees ons allergenendossier voor meer informatie.

Praat mee op Misset Horeca Connect over waar u tegenaan loopt in de voorbereiding op deze wet.