nieuws

Ga niet in zee met reserveringssites

Restaurant

Roland Hogenelst, mede-eigenaar van La Cubanita, vindt dat horeca-ondernemers alert moeten zijn ten aanzien van reseveringssites als Couverts.nl of Thuisbezorgd. Zijn advies: ‘Ga niet in zee met dit soort sites.

Ga niet in zee met reserveringssites

Hogenelst doet zijn uitspraken over reserveringssites in een interview in Misset Horeca nummer 21 welke op 29 november verschijnt. Hij pleit daarin voor onafhankelijkheid voor horeca- ondernemers. ‘Het belangrijkste is dat je wakker bent en dat je vrij bent dus niet afhankelijk van brouwers of banken.’ Ondernemers zouden meer moeten samenwerken met elkaar. Bijvoorbeeld op het gebied van inkoop- en reseveringssystemen, vindt Hogenelst.

Tafelwijzer

Bij zijn laagdrempelige eetconcept La Cubanita en bij de formule Proeflokaal Bregje maken ze gebruik van Tafelwijzer. Dat is in eigen beheer ontwikkeld. Het bestaat uit een reserveringssite gekoppeld aan een reserveringssysteem. ‘We willen niet afhankelijk zijn van Couverts.nl of Thuisbezorgd. Daar betalen horecabedrijven tien procent van hun omzet. Ik vind dat ondernemers niet in zee moeten gaan met dit soort sites. Ze krijgen macht en voor je het weet, kun je niet meer zonder en ga je nog meer betalen.’

Booking.com

Hogenelst wijst op de ontwikkelingen in de hotelsector rond booking.com. ‘Veel horeca-ondernemers denken teveel op de korte termijn. Ze willen snel geld verdienen. Ze worden gebruikt door deze partijen die zowel een reserveringssite als systeem hebben. ‘

Horeca Top 100

In de Top 100 van grootste merken en bedrijven van Misset Horeca die dit voorjaar verscheen, staat La Cubanita op de 58e plek met €17,9 miljoen omzet over 2013. Daarmee was dit bedrijf de grootste stijger qua omzet: zo’n 80 procent ten opzichte van een jaar eerder. Hogenelst bedacht het concept in 1999 samen met zijn compagnon Serge Borsboom.

Reageer op dit artikel