nieuws

Makro en Deli XL stoppen met verkoop kikkerbillen

Restaurant

Groothandels Makro en Deli XL zijn per 21 december gestopt met de verkoop van kikkerbillen. Ze reageerden hiermee op het verzoek van Wakker Dier die het onverdoofd afhakken van de kikkerpootjes aan de kaak stelt.

Makro en Deli XL stoppen met verkoop kikkerbillen

Makro en Deli XL zegden een week na het verzoek van Wakker Dier dat medio december is gestuurd, toe om nog voor de kerstdagen kikkerbillen-vrij te zijn.

Indonesië

Sligro heeft volgens Wakker Dier besloten om geen kikkerbillen uit Indonesië meer te halen, maar overweegt nog of ze op een andere leverancier overstappen of helemaal stoppen met de verkoop van kikkerbillen. Groothandels Hanos en De Kweker hebben (nog) niet gereageerd, zo meldt laat Wakker Dier in een persbericht weten.

Erg tevreden

De organisatie die zich inzet voor het welzijn van dieren laat weten ‘erg tevreden’ te zijn met de snelle actie van deze groothandels en hoopt dat de andere groothandels spoedig volgen. Bij de productie van kikkerbillen worden volgens Wakker Dier de poten van een kikker gewoonlijk levend en onverdoofd afgescheurd, afgeknipt of afgesneden, waarna de kikker langzaam sterft.

Niet meer van deze tijd

Naast dierenleed heeft deze methode volgens de organisatie ecologische schade tot gevolg. Wakker Dier: ‘Onverdoofd bij kikkers hun pootjes afhakken voor consumptiegenot is gewoon niet meer van deze tijd, dat voelen deze groothandels goed aan.’

Wereldwijd

Nederland is één van de grotere importeurs van kikkerbillen in Europa. Het gros van de kikkerbillen komt uit Indonesië, gevolgd door China, Taiwan en Vietnam. Maar ook landen als Roemenië en Bulgarije zijn grote exporteurs.

Kooieieren

Wakker Dier voert vaker actie om dierenleed bij horecaformules of leveranciers aan de kaak te stellen. Zo stopte Subway op aandringen van de organisatie met kooieieren.

Reageer op dit artikel