Ierland wil meest CO₂-efficiënte rundveestapel

Ierland wil meest CO₂-efficiënte rundveestapel

Een van de belangrijkste pijlers voor de economische groei in Ierland is de landbouw en voedingsmiddelenindustrie. Stuwende kracht achter het succes is het nationale duurzaamheidsprogramma Origin Green. Een van de doelen is de meest CO₂-efficiënte rundveestapel van Europa te worden. Dit blkee uit presentatie van het Origin Green duurzaamheidsprogramma van Bord Bia, de Irish Food Board. De bijeenkomst - in de aanwezigheid van de Ierse premier Enda Kenny -vond plaats in de residentie van de Ierse ambassadeur, John Neary in Den Haag.

De Ierse voedingsmiddelensector floreert op groen gras, dat vanwege het milde klimaat, de kalksteengrond en de vele regenval overvloedig aanwezig is. 'Gras biedt de meest natuurlijke manier voor de productie van rundvlees en zuivel', zegt Aidan Cotter, CEO van Bord Bia, de Irish Food Board. 'Klimaatverandering en grondstoffenschaarste vragen om een vernieuwde, doelgerichte aanpak. Om die reden is Bord Bia in 2012 gestart met het duurzaamheidsprogramma Origin Green. Meer dan 55.000 Ierse boerderijen en 122 voedingsmiddelenbedrijven hebben zich sindsdien bij het programma aangesloten. Deze bedrijven zijn goed voor 90 procent van de Ierse rundvleesproductie en de helft van de melkproductie. De bedrijven zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor 85 procent van de voedingsmiddelenexport van Ierland.'

Iers rundvlees in Nederland
Nederland is de grootste consument van Iers rundvlees per hoofd van de bevolking en is de op drie na grootste importeur van het product. Uit een GfK-onderzoek is gebleken dat Nederlanders Iers rundvlees zien als een product van topkwaliteit, geproduceerd op de meest dier- en milieuvriendelijke manier. Een derde van de totale voedingsmiddelenexport van Ierland - 10,5 miljard euro - bestond in 2014 uit rundvlees.

Chefs’ Irish Beef Club
De lunch tijdens de presentatie van het Origin Green programma werd verzorgd door drie sterrenchefs van de Nederlandse afdeling van de Chefs’ Irish Beef Club (CIBC): Erik van Loo (Parkheuvel), Rogér Rassin (La Rive, Amstel Hotel) en Alain Alders (De Vrienden van Jacob, Duin & Kruidberg). De in totaal vijftien Nederlandse chefs die bij de CIBC zijn aangesloten, werken graag met Ierse producten en komen regelmatig samen tijdens evenementen waar Iers rundvlees centraal staat.