nieuws

Bekende chefs koken ‘zoals in de oorlog’

Restaurant 872

Ter ere van de tentoonstelling ‘Eten in Oorlogstijd’ in het Amsterdamse Verzetsmuseum hebben vijf bekende chefs een gerecht ontwikkeld met ingrediënten die beschikbaar waren tijdens de bezetting van Nederland in de Tweede Wereldoorlog.

Bekende chefs koken ‘zoals in de oorlog’

Edwin Florès, Julius Jaspers, Bobby Rust, Angélique Schmeinck en Pierre Wind namen de uitdaging aan een gerecht te creëren met ingrediënten uit de bezettingsjaren.

Hoe slecht was het gesteld met het eten in oorlogstijd? De tentoonstelling ‘Eten in Oorlogstijd’, die opent op 15 oktober en doorloopt tot 31 mei 2017, geeft een verrassende kijk op de bezettingsperiode en haakt in op de huidige voedingstrends.

Minder vlees, lokale groenten

De trend nu is minder vlees, zuivel en vet en meer plantaardige voeding en groenten van het seizoen, liefst biologisch, zelf verbouwd of wild geplukt.

Wat nu ‘in’ is werd tijdens de Tweede Wereldoorlog noodgedwongen in de praktijk gebracht. In 1940 viel de import weg en moest Nederland zelfvoorzienend worden. Hierdoor veranderde het voedselpatroon ingrijpend: minder vet en vlees en meer groenten, granen, aardappelen en peulvruchten.

Gezonder dan vóór de oorlog

Het dagelijkse menu werd, tot aan de Hongerwinter van 1944-1945 in de westelijke steden, zelfs gezonder dan het was vóór 1940.

In korte films in de tentoonstelling bereidt conservator Karlien Metz samen met bekende chef-koks gerechten met ingrediënten uit de bezettingstijd. Metz belicht daarbij de historische achtergrond, de kok gaat in op voedingswaarde en smaak en legt verbanden met kooktrends van nu.

Bloembollen en voedseldroppings

Pierre Wind laat zien dat de recepten in de jaren dertig zeer vetrijk waren. Bobby Rust (Bridges*) kookt zoals in 1940-1941 met bonen als vleesvervanger. ‘Wildplukker’ Edwin Florès maakt een gerecht uit 1942-1943 met ingrediënten uit het Vondelpark. SVH Meesterkok Angélique Schmeinck kookt zoals tijdens de Hongerwinter met bloembollen. Julius Jaspers stelt een gerecht samen uit een ‘mystery box’ met ingrediënten uit de pakketten van de voedseldroppings rond de bevrijding.

Verder komen in de tentoonstelling uiteenlopende aspecten rond eten en voeding tijdens de Tweede Wereldoorlog aan bod. Bijvoorbeeld over thee, waarvan een pond in 1943 op de zwarte markt 180 gulden (een maandloon) kostte, eten op de bon, surrogaten, de smaak van kat, het opraken van de haring en de schaarste van jenever.

Reageer op dit artikel