nieuws

Afscheid Joop Braakhekke in besloten kring

Restaurant 1036

Familie en vrienden nemen donderdag tijdens een besloten plechtigheid in de Amsterdamse Vondelkerk afscheid van Joop Braakhekke. De restaurateur, tv-kok en kookboekenschrijver overleed een week geleden op 75-jarige leeftijd.

Afscheid Joop Braakhekke in besloten kring

Na de plechtigheid volgt de begrafenis. Waar Braakhekke wordt begraven, is niet bekendgemaakt.

Bij de presentatie van de Nederlandse Michelingids, afgelopen maandag, werd een minuut stilte gehouden voor Braakhekke. Daarna werd hij geëerd met een staande ovatie. Braakhekke wordt door collega’s vooral geroemd om zijn gastheerschap.

Braakhekke vocht al enige tijd tegen alvleesklierkanker. In september kreeg hij te horen dat de ziekte was teruggekeerd nadat hij eerder schoon was verklaard.

Gastheer

Braakhekke, kwam op 11 april 1941 ter wereld in Apeldoorn. Zijn wens was eigenlijk om acteur te worden, maar hij koos uiteindelijk voor het culinaire pad. Na de middelbare school ging hij naar Parijs en Barcelona waar hij het vak van restaurateur leerde. Terug in Nederland ging hij in 1968 aan de slag bij bistro Le Philosophe in zijn geboorteplaats. Uiteindelijk trok Braakhekke naar Amsterdam, waar hij begon in De Kersentuin. In 1990 opende hij Le Garage aan de Ruysdaelstraat en later het naastgelegen En Pluche.

Kookgek

Braakhekke werd in 1993 hét gezicht van het populaire televisie-kookprogramma Kookgek. Het programma werd in september herhaald op tv zender ONS. Daarnaast schreef de topkok diverse kookboeken en was hij te zien in het programma Top Kok, waarin hij met chef-kok Robert Kranenborg op zoek ging naar de beste amateurkok van Nederland.

In 2015 vierde hij het jubileum dat hij 25 jaar eigenaar van zijn restaurant Le Garage en zat hij 50 jaar in het vak.

Groot interview met Joop Braakhekke uit 2000: Ik ga niet kussend de wereld rond»

Reageer op dit artikel