Een veranderend voedingspatroon, zoals het RIVM dat voorstaat, leidt niet alleen tot duurzamer eten, maar ook tot gezondere Nederlanders; minder obesitas en chronisch zieken. Tegelijkertijd worden de gezondheidsverschillen tussen burgers verkleind en wordt het voedsel ook veiliger. 'De consumptie van minder vlees gaat immers samen met minder voedselinfecties bij mensen’, aldus het RIVM.
Leestip: Bolenius in top 25 beste groente-restaurants ter wereld
Wat ligt er op ons bord
Het rapport ‘Wat ligt er op ons bord? Veilig, gezond en duurzaam eten in Nederland’ komt kort voor de Nationale Voedseltop die donderdag in Den Haag wordt gehouden. Daar moet een basis worden gelegd voor het nieuwe voedselbeleid in Nederland.
Prijs en gemak
'Er bestaat een spanningsveld tussen abstracte doelstellingen op lange termijn van gezonder, duurzamer en veiliger eten en concrete keuzen in het dagelijks leven. Veel burgers en bedrijven vinden gezondheid en duurzaamheid belangrijk, maar in de winkel letten consumenten toch vooral op prijs en gemak. Bedrijven willen op hun beurt deze consument dienen en winst maken’, aldus het RIVM. Om hier een uitweg in te vinden, moet de overheid een actievere rol aannemen, vindt het RIVM.
Meer groente op het bord
Meer groente op het bord serveren, zorgt voor een stijging van 23 procent van de totale groenteconsumptie van gasten. Bovendien eten gasten 19 procent meer groente als dat op het bord en niet apart in bakjes wordt geserveerd, zo blijkt uit een eerdere pilot. Lees hier er hier meer over: Groente op bord stimuleert consumptie.
Minderen met vlees
Voor een gezond eetpatroon moeten mensen iedere week een keer peulvruchten eten en minderen met vlees, vooral rood vlees. Dat staat in de nieuwe Schijf van Vijf, die het Voedingscentrum eerder heeft gepubliceerd. In de Schijf van Vijf zijn de voedingsadviezen van de Gezondheidsraad verwerkt. Lees meer: Schijf van Vijf: meer groente, minder vlees