nieuws

Edwin Vinke** veilt eerste Oosterscheldekreeft

Restaurant 1502

In de visafslag van het Zeeuwse Colijnsplaat heeft de veiling van de eerste Oosterscheldekreeft €22.500 opgebracht. Gelegenheidsveilingmeester en tweesterrenchef Edwin Vinke wist veel geld los te krijgen voor het het goede doel.

Edwin Vinke** veilt eerste Oosterscheldekreeft
Dennis Simonis en Edwin Vinke.

De opbrengst gaat naar War Child. De gelukkige koper van de 2 kilo zware Oosterscheldekreeft is Simonis uit Den Haag. Eerder op de dag had Edwin Vinke de eerste Oosterscheldekreeft ontvangen uit handen van driesterrenchef Jannis Brevet van restaurant Inter Scaldis. Als eregast van de Kring van de Oosterscheldekreeft had hij de eerste kreeft opgevist. De eerste Oosterscheldekreeft kreeg hiermee een ware vijfsterrenbehandeling.

Koude start seizoen

eerste oosterscheldekreeft

Edwin Vinke en Jannis Brevet

Het nieuwe seizoen van de Oosterscheldekreeft begint overigens met schaarste. De kou van de afgelopen weken zorgt voor een extreem lage watertemperatuur. De meeste kreeften houden zich hierdoor nog in winterslaap en gaan niet al op zoek naar voedsel. Het vandaag gestarte seizoen duurt 15 weken en loopt tot 15 juli. De Oosterscheldekreeft is een van de weinige echte seizoensproducten van Nederland.

Unieke Zeeuwse delicatesse

De aanwezigheid van de twee topkoks van de Zeeuwse gastronomie onderstreepte nog eens de bijzondere positie van de Oosterscheldekreeft. De structuur, smaak en kleur van Oosterscheldekreeft zijn heel anders dan de Canadese kreeft of de gewone Europese kreeft. Dat het seizoen van de Oosterscheldekreeft een vastomlijnd begin en eind heeft, maakt het extra bijzonder.
De vooruitzichten voor de handel zijn gunstig. ‘Met de horeca in België en Nederland gaat het goed. De vraag naar exclusieve producten, als de Oosterscheldekreeft, neemt al jaren toe,’ aldus Johan van Nieuwenhuijzen, directeur van United Fish Auctions, verantwoordelijk voor de kreeftenhandel op de afslag van het Zeeuwse Colijnsplaat.

Tip Edwin Vinke: zo naturel mogelijk

eerste OosterscheldekreeftTopchef Edwin Vinke die in zijn met 2 Michelinsterren bekroonde restaurant De Kromme Watergang in Hoofdplaat vrijwel uitsluitend met producten uit de streek werkt, kijkt altijd weer uit naar het kreeftenseizoen. ‘Wij werken alleen met Oosterscheldekreeft en nooit met Europese of Canadese kreeft. Dus voor ons is het seizoen erg belangrijk. Wij serveren de Oosterscheldekreeft zo naturel mogelijk. De smaak is fantastisch en verfijnd, die heeft niet veel nodig.’

War Child

Edwin Vinke heeft een warme betrokkenheid bij het werk van War Child en zet zich vaker in voor deze organisatie. War Child werkt in 14 landen aan een beter leven voor honderdduizenden oorlogskinderen. De organisatie helpt hen onder meer met het verwerken van ingrijpende ervaringen, het weer contact durven maken met andere mensen en het opbouwen van zelfvertrouwen.

Reageer op dit artikel