Zelfstandige koks slecht verzekerd tegen aansprakelijkheidsrisico's

Zelfstandige koks slecht verzekerd tegen aansprakelijkheidsrisico's

ZZP'ers in voedselverwerking, zoals koks, zijn veel minder vaak dan verwacht verzekerd tegen zakelijke aansprakelijkheidsrisico's. Dit blijkt uit onderzoek van Aansprakelijkheidsverzekering ZZP, onderdeel van Lancyr Verzekeringen; waarbij 2.158 verzekeringsaanvragen uit 2017 van ZZP'ers werden onderzocht en gekoppeld aan CBS-data.

Ruim eenderde, 35,6 procent, van de aanvragen voor een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering kwam van drie beroepsgroepen, namelijk ZZP’ers in de bouw (17,5 procent), specialisten bedrijfsbeheer (10,5 procent) en sociaal werkers (7,6 procent). 'Beroepsgroepen die wel goed verzekerd zijn tegen aansprakelijkheidsrisico's, hebben vaak grotere opdrachtgevers vanuit de bouw, gemeenten en grotere bedrijven, zoals banken. Dit zijn opdrachtgevers die van hun opdrachtnemers eisen dat zij zakelijk verzekerd zijn tegen de risico’s van aansprakelijkheid', aldus Eliab Salamony van Lancyr.

Koks minder verzekerd tegen aansprakelijkheidsrisico's

Aan de andere kant van het spectrum bestaan zelfstandige voedselverwerkers, zoals koks, die juist minder vaak dan verwacht een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering aanvragen. Dat geldt ook voor schoonmakers, leiders binnen de kinderopvang en beroepschauffeurs. 'Het zijn vooral beroepsgroepen waar vaker buitenshuis gewerkt wordt, die zich vaker tegen de aansprakelijkheid verzekeren. Vanuit dit perspectief vallen de beroepsgroepen schoonmakers, bestuurders voertuigen en leiders kinderopvang juist op.'

Lees het complete onderzoek hier.

Bekijk deze collectie

Wetgeving

In deze collectie alles over wetten en regels waar de horeca mee te maken heeft. Van de recente wijzigingen in de pensioenwet tot inzichten in de Bibob-regelgeving. Leer hoe je aan wet- en regelgeving voldoet en hoe je vergunningen aanvraagt.