nieuws

Binnenkijken bij restaurant Olivijn van Menno Post in Haarlem

Restaurant 2395

Menno Post heeft op 3 juli 2018 voor het eerst voor gasten gekookt in zijn nieuwe restaurant Olivijn in Haarlem, in het pand waar voorheen sterrestaurant ML van Mark Gratama zat. Hij heeft het interieur opgefrist en de binnenplaats omgevormd tot terras.  Even binnenkijken?

Binnenkijken bij restaurant Olivijn van Menno Post in Haarlem
Menno naast een schilderij/foto van Sasika.

Menno Post voorzag Olivijn van  nieuwe kleuren op de muren, grijs linnen op tafels, nieuwe verlichting en kunst aan de wanden. Zijn servies liet hij speciaal maken voor hem, handgemaakt. ‘Kan niemand kopiëren, voegt hij er met en glimlach aan toe. Post gaat van start met een vast openingsmenu; in september volgt dan de kaart met daarop tien gerechten.

Middels een korte video laat Post zijn nieuwe zaak zien:


In juni 2018 vertelde Menno Post in een interview met Misset Horeca dat zijn moeder hem de liefde voor het eten en koken heeft bijgebracht. ‘Ze maakt het postuum ook mede mogelijk dat ik nu zelfstandig ondernemer ben. Helaas is ze 3 jaar geleden overleden, maar haar erfenis breng ik nu wel in de zaak in.’ Wat Post investeert in Olivijn wil hij niet kwijt. Wel de bronnen van het geld: naast zijn moeder zijn er een aantal vlees- en vis leveranciers die hem steunen. Wijnleveranciers helpen hem door een wijnvoorraad bij Olivijn neer te leggen. Als de fles ontkurkt wordt, gaat Post betalen.

‘Milton Verseput, onze sommelier, gaat de wijn regelen. Hem heb ik carte blanche gegeven wat opbouw betreft. Maar ik kan niet uit het niets 800 mooie flessen kopen. Daar heb ik het geld niet voor. Leveranciers kunnen dan helpen.’ Het pand van Olivijn is van de gemeente Haarlem. Post huurt het voor €5500 per maand. Dit is het restaurant inclusief binnentuin en verdieping.  Verbouwen heeft Post niet gedaan. Wel is de kleurstelling veranderd. Het wit op de muren is er af en vervangen door tinten blauw, grijs en goud. Daarnaast is er andere verlichting.  Veel deeed Post zelf, zoals verlichting en schilderen. ‘Je kunt het zo duur maken als je zelf wilt hè,’ glimlacht de ondernemer in hem. ‘Ik blijf mezelf hoor. Sterallures kun je mij niet verwijten, denk ik. Inmiddels heeft hij weer zin om te koken en is hij de kwast beu.

Ambities Menno Post voor Olivijn

Culinaire ambities heeft Menno Post wel, sterambities niet per se. ‘Michelin is geen doel. Maar ik kook hier wel op hetzelfde niveau als bij De Bokkedoorns. Minder kan ik ook niet. Er komen heus geen spareribs op de kaart en die langoustine van €4 inkoop ga ik niet vervangen door een gamba.’ Post zet geen verse bloemen op tafel. ‘Daar wordt het eten niet lekkerder van.’ De prijs van een driegangen lunchmenu – inclusief parkeerkaart in de naastgelegen garage – is €55 na 7 juli. Bij het diner gaat het zeer waarschijnlijk €89 worden voor zes gangen. Beneden krijgt Olivijn veertien tafels, gedekt met grijs linnen. Zonder stijfsel. ‘Voor vrouwen met een rok voelt het fijn aan hun benen.’

Olivijn is vijf dagen per week geopend, sluitdagen zijn zondag en maandag.

Preview van Olivijn

Reportage:
Menno Post aan de vooravond van Olivijn (juni 2018)

Reageer op dit artikel