nieuws

Martijn Kuik werkt in nieuwe zaak Sukerieje met supplement voor vlees en vis

Restaurant 1496

Martijn Kuik, voorheen souschef bij sterrestaurant Kaatje bij de Sluis in Blokzijl, is in Dalfsen gestart bij restaurant Sukerieje. Hij werkt er met een menukaart met groenten als basis. Voor vlees en vis rekent hij een supplement.

Martijn Kuik werkt in nieuwe zaak Sukerieje met supplement voor vlees en vis
Claudia Oro en Martijn Kuik

Martijn Kuik en partner Claudia Oro openden 20 oktober 2018 Restaurant Sukerieje in Dalfsen. Ze hanteren er een bijzondere menukaart waarop groente de basis vormt en waar een supplement geldt voor vlees of vis bij een groentegerecht.

Het restaurant is eigendom van Jan Hogenkamp en Arthur Gambaryan; ook eigenaren van Sukade in Meppel. Kuik, Oro en bedrijfsleider Bianca Henken-Meppelink runnen de zaak in Dalfsen gedrieën. Henken-Meppelink is daarnaast ook bedrijfsleider in Meppel.

Sukerieje biedt de gast betaalbare gastronomie met eerlijke seizoensproducten uit de regio. De kaart van Sukerieje bestaat uit een menu van drie tot vijf volwaardige groentegerechten, waarbij de gast optioneel een supplement vis of vlees kan bestellen tegen een geringe meerprijs.

Een driegangenmenu kost 26 euro, een vijfgangenmenu kost 39 euro. Een supplement vlees of vis bij een tussengerecht kost 4 euro. Bijvoorbeeld een polenta met pastinaak, bospaddenstoelen, venkel en truffel, waar je dan als supplement wang van wildzwijn bij kunt bestellen Op zondag serveren de nieuwe zaak vanaf 12.00 uur een Sunday Roast.

Het restaurant zit in de kenmerkende ‘Witte Villa’ aan de Vecht in het Overijsselse Dalfsen. De keuken is al helemaal van het gas af. Gedurende de verbouwing is dat gerealiseerd. ‘Met het oog op de toekomst,’ motiveert Kuik. ‘De hele straat heeft hier open gelegen omdat voor elkaar te kunnen krijgen. Toen we toch gingen verbouwen hebben we dat ook maar meteen aangepakt. Als we het doen, doen we het goed, is van meet af aan ons uitgangspunt geweest.’

Martijn Kuik en Claudia Oro werken samen met bedrijfsleider Bianca Henken-Meppelink. Zij leidt ook restaurant Sukade in Meppel dat is bekroond met een Bib Gourmand. Kuik en Oro leerden elkaar kennen bij Kaatje bij de Sluis waar Kuik chef was en Oro aan de voorkant werkte.

Groente als basis

Naast het menu van drie tot vijf groentegerechten werkt Kuik met een kleine specialiteitenkaart met onder andere bisque, steak tartaar van vlees of paprika, risotto en een vleesgerecht.

Bianca Henken-Meppelink: ‘We koken vanuit de kracht van groente en doen dat op een spannende en creatieve manier, waardoor zowel de vegetariër als de vleeseter verrast wordt.’

Chef Martijn Kuik maakt zoveel mogelijk gebruik van de mooie producten uit het Vechtdal. Groenten en kruiden worden geleverd door kweker Eef Stel, zuivel komt van Puur Vechtdal, brood van Bas Bakt, kaas van kaasboerderij Heileuver en charcuterie van Slagerij Van Broekhuizen in Dalfsen.

‘Onze slager Lantinga uit Meppel gaat met zijn vader nog ouderwets de boer op om de beste koeien uit de regio te selecteren. Zo hebben we naast al het groentegeweld ook een mooi stukje dry aged entrecote van Holsteiner dubbeldoel-koeien op de specialiteitenkaart staan.’

Terras aan de Vecht

Het interieur van Sukerieje in de witte villa is warm en huiselijk met een tikkeltje luxe. De prachtige paars gestoffeerde en comfortabel zittende banken geven een kleurrijk accent aan de zaak. Het restaurant bestaat uit een beneden- en bovenverdieping, die ook gereserveerd kunnen worden voor feesten, vergaderingen en private dining tot 40 personen. Ook de bovenverdieping is rolstoeltoegankelijk.

Op het grote terras met uitzicht over de Vecht is het goed toeven. Tijdens het terrasseizoen is Sukerieje ook overdag geopend voor koffie met taart, lunch en borrel. Vanaf 17.00 uur is Sukerieje geopend voor diner.

De naam Sukerieje

De naam Sukerieje verwijst naar de historie van de Witte Villa, waar ooit Berend Hendrik Egberts woonde, de directeur van de naastgelegen cichoreifabriek. Deze cichoreifabriek fuseerde in 1897 met de cichoreibranderij in Winterswijk, de zogenaamde ‘Sukerieje’.

De feestelijke opening van het restaurant werd verricht door cichorei-ambassadeur Job Anneveldt en Dorothé Brinkman, de echtgenote van burgemeester Noten van Dalfsen.

Reageer op dit artikel