Ron Blaauw Central Station opent de deuren

Ron Blaauw Central Station opent de deuren

Topkok Ron Blaauw opent op maandag 21 oktober 'Ron Blaauw Central Station'. De zaak wordt omschreven als het 'gastronomische knooppunt waar alle sporen van Ron Blaauw, meesterkok én ondernemer, samenkomen'. 'Een plek die barst van de creativiteit, lef en smaak. Waar je je kunt laten inspireren en waar je zelf kunt proberen.' De zaak is geen restaurant, verduidelijkt hij.

'Ron Blaauw Central Station is beschikbaar voor professionele workshops, opleidingen, individuele- en groepskooklesen, maar is ook een vergader- of evenementenlocatie', zo vertelt de topkok. Ron Blaauw Central Station is gevestigd aan de Verrijn Stuartweg 30B in Diemen, waar ook de Ron Blaauw Academy is gevestigd.

'Het heet Central Station omdat het een plek is waar alles samenkomt', vertelt Ron Blaauw. 'Een plek waar we catering gaan voorbereiden, kookcursussen geven, maar ook bijvoorbeeld restaurants advies geven over de menukaart.' Blaauw opent de deuren samen met gedragstrainer en coach Marco Wins. De eerste kookworkshop is de cursus 'Kerststress, ho ho ho eens even', waarin deelnemers leren in één dag een viergangenmenu op tafel te zetten. 'Vanaf januari gaan we naar buiten toe met meerwekelijkse cursussen.'

Over Ron Blaauw

Chef-kok en SVH Meesterkok Ron Blaauw (Hoorn, 1967) behoort tot de gastronomische top van Nederland. Hij maakte furore met restaurant Ron Blaauw in Ouderkerk aan de Amstel, dat in 2004 z’n eerste, en in 2006 z’n tweede Michelinster kreeg. In 2011 verhuisde Blaauw zijn keuken naar Amsterdam, om vervolgens in maart 2013 het roer om te gooien. Blaauw sloot het sterrenrestaurant en opende een paar dagen later op dezelfde locatie Ron Gastrobar. Dit restaurant serveert creatieve gerechten, tegen een prijs van zo’n 15 euro. Al snel kreeg ook dit nieuwe restaurant in 2013 zijn eerste Michelinster. Dit concept is inmiddels uitgebreid met de volgende restaurants: Ron Gastrobar Oriental, Ron Gastrobar Indonesia en Ron Gastrobars Paris. Ron Blaauw opende in 2017 zijn culinaire sprookje, genaamd Nacarat op de vijfde verdieping van Hudson’s Bay aan het Rokin in Amsterdam. In november 2018 doopte hij dit om tot Ron Gastrobar Indonesia Downtown.

‘Ik heb een keuze gemaakt om veel meer vanuit mijn hart te gaan werken’, zei hij eerder over zijn gastrobars. ‘Wilde gewoon weer lekker gaan koken. Ik wilde een restaurant hebben, waar ik zelf graag eet. Een restaurant waar je als je tonijn bestelt, alleen tonijn krijgt en niet 21 bereidingen van komkommer ernaast.’ Zijn concept wint aan populariteit. De gastrobar wordt gekopieerd. ‘Dat vind ik eigenlijk het grootste compliment.’ De culinaire passie van Ron is niet alleen in zijn eigen restaurants te vinden. Hij heeft de keukens van zo’n vijftal restaurants geïnspireerd en speelt een adviserende rol bij verschillende projecten.