Hotel in Heemskerk: aandelen om corona te overleven

Hotel in Heemskerk: aandelen om corona te overleven

Hotel & Chateau Marquette in Heemskerk gaat aandelen van zichzelf verkopen om zo de coronacrisis te overleven. De eigenaar verkoopt maximaal 7500 aandelen van 100 euro per stuk.

‘Zo kan ik zelf het stuur in handen houden en de afhankelijkheid van onder meer de bank verminderen.’ Erik Kuiper–van den Berg exploiteert sinds 2018 met zijn bedrijf Relaxed Hospitality Group (RHG), hotel-restaurant Marquette Heemskerk.

Dit bedrijf omvat een restaurant (met ster-ambities!), evenementenlocatie en een 65 kamers tellend hotel op een landgoed in Heemskerk. Er werken ruim 30 mensen. Hij maakt zijn horecabedrijf nu deels publiek bezit.

Kuiper-van den Berg investeerde vanaf het begin fors in een modernisering van het kasteel, met als gevolg een negatief effect op de winstontwikkeling en cashflow. Na twee ingecalculeerde verliesjaren leek het bedrijf in 2020 op zwarte cijfers af te stevenen.

Coronacrisis verstoort financieel plan

De financiële buffer van Hotel & Chateau Marquette is ontoereikend om de klap op te kunnen vangen. De markt lijkt zich weliswaar licht te herstellen, maar volgens Erik Kuiper – van den Berg blijft zijn bedrijf financieel te kwetsbaar.

Radicale koerswijziging

Om zelfstandig zijn bedrijfsvoering te kunnen blijven voeren, kiest hij voor een radicale koerswijziging: ‘Met het oog op de toekomst wil ik mijn financieringslasten structureel verlagen, reserves opbouwen en de organisatie stabieler maken. De uitgifte van 7500 aandelen van 100 euro moet mij in staat stellen om zelf het stuur in handen te houden en de afhankelijkheid van onder meer de bank te verminderen.’

De directeur/eigenaar van Hotel & Chateau Marquette in Heemskerk, Erik Kuiper – van den Berg,  verkoopt voor maximaal 750.000 euro aan certificaten en verstevigt zo structureel het financieel fundament van zijn bedrijf. Eén certificaat kost 100 euro.

We willen een Michelinster behalen voor ons restaurant”

‘Ik verlaag de schulden, bouw reserves op en ben in de toekomst minder kwetsbaar voor eventuele tegenvallers’, aldus de horecaondernemer die via de emissie maximaal 38% van de aandelen in de verkoop doet.

Renovatie voltooien

Het is voor Hotel & Chateau Marquette van groot belang dat de eerder in gang gezette renovatie en modernisering wordt voltooid, zo meent de ondernemer. Om die operatie in 2020 en 2021 te kunnen verwezenlijken heeft hij er voor gekozen het bedrijf met behoud van zijn zeggenschap deels ‘publiek’ te maken.

Mede op basis van de positieve reacties die hij vanuit zijn klantenkring, de horecabranche en zijn netwerk in de IJmond ontving heeft de ondernemer er alle vertrouwen in dat de emissie een succes wordt.

Beperken coronaschade

Uitgangspunt voor 2020 is het zo veel mogelijk beperken van de financiële coronaschade. Dat lijkt nu de horeca op basis van de 1,5 meter regel van het slot gaat, te lukken.

‘Zowel voor het hotel als het restaurant komen steeds meer boekingen binnen. Maar door het achterblijven van de omzet als totaal blijft de cashflow te laag. Wij denken dat de situatie financieel gezien vanaf 2022 weer normaal is.

Met de opbrengst van de emissie zijn we sterk en stabiel genoeg om met veel lagere financieringslasten die periode te overleven en ons bedrijf weer succesvol te maken’, aldus Erik Kuiper – van den Berg.

Hotel-Restaurant Marquette Heemskerk
Erik Kuiper-van den Berg

Ambities Michelinster restaurant Heemskerk

Daarbij legt hij de lat overigens bewust hoog: ‘Tussen 2023 en 2025 willen we een Michelin-ster behalen en voor het restaurant en ook het hotel nieuwe doelgroepen aanboren.’

Rendement aandelen Hotel & Chateau Marquette

Bij aankoop van een certificaat of certificaten geldt dat 30% van het aankoopbedrag direct vrij bij Hotel & Chateau Marquette besteed mag worden. Na vijf jaar kan terugkoop van certificaten plaatsvinden waarbij een minimale waarde van 125 euro wordt gehanteerd. Het minimale rendement bedraagt derhalve 55%.