De Limus lid van Euro-Toques: 'Met bier zijn wij beetje vreemde eend'

De Limus lid van Euro-Toques: 'Met bier zijn wij beetje vreemde eend'
Manuel Jansen

Restaurant De Limus is het nieuwste lid van Euro-Toques Nederland. Chef Manuel Jansen is verguld, en weet tegelijkertijd dat hij met z'n voorkeuren voor bier en spijs een vreemde eend in de bijt is. 'Maar dat is ook een teken dat Euro-Toques open staat voor vernieuwing en vooruitgang.'

In de Zomer van 2020 werd Manuel Jansen van De Limus benaderd voor een lidmaatschap van Euro-Toques. 'Ik had daar nooit zo bij stil gestaan', vertelt de chef-patron van het Nijmeegse restaurant. 'Maar die vraag was wel een teken dat we goed bezig zijn.'

Echter, precies op de dag dat hij zou gaan koken voor de afvaardiging van het genootschap, ging alle horeca op slot vanwege corona. 'Dus is dat uiteindelijk verplaatst en heb ik afgelopen maand mogen koken', aldus Jansen.

De Limus: voorvechter van bier en spijs

En aangezien zo'n 70 procent van de menu's van het restaurant gepaird worden met bier, was het ook deze drank die de afvaardiging van Euro-Toques voorgezet kreeg door Jansen. 'Ik heb hen de keus gelaten, we hebben ook goede wijnen, maar bier is wel ons handelsmerk.' Er wordt gekozen voor bier en alle gangen gaan gepaard met een zorgvuldig gekozen combinatie.

Dit is een teken dat de stoute schoenen die we toentertijd aangetrokken hebben, om onszelf op de kaart te zetten met fine dining en bier, loont”

Jansen: 'Ik heb ze de keuze gelaten, maar vind het fijn dat er voor bier gekozen is. Het is een teken dat de stoute schoenen die we toentertijd aangetrokken hebben, om onszelf op de kaart te zetten met fine dining en bier, loont.' Jansen kiest, in zijn woorden, spannende bieren. 'En dat beginnen gasten gelukkig langzaamaan te begrijpen.'

Lokaal als het kan

De bieren die de Nijmeegse chef koos voor zijn presentatie aan Euro-Toques, kwamen onder meer van brouwerij Waallicht, een stadsgenoot, het Arnhemse Leroy Brown Brewery en van de Bronckhorster Brewing Company. Allemaal lokale/regionale bieren.

De Limus
Manuel Jansen aan het werk in de kleine keuken met chef-kok Chiel van Gendt.

Dat is een bewuste keuzen, alhoewel er ook een Belgische bier geserveerd werd. 'Dat tekent wel een beetje waar De Limus voor staat', aldus Jansen. 'Duurzaamheid staat voorop en lokaal heeft de voorkeur, maar wel als het kan. Het moet geen verplichting worden vind ik, want dan wordt het al snel statisch en kun je niet vernieuwen.'

Vernieuwen en doorgaan

De officiële inauguratie heeft nog geen datum, maar zal op korte termijn plaatsvinden, aldus Jansen. Ik ben het vierde restaurant in Nijmegen dat lid wordt van de Euro-Toques - dan reken ik Limes in Malden even mee- en besef dat ik een vreemde eend in de bijt ben, maar vind het mooi om tussen zulke klassiekers te staan.'

En nu: 'Hopen dat we snel weer volledig open mogen en wij gaan door met vernieuwen en het plaveien van de weg voor meer bier en spijs. We hebben zoals gezegd ook mooie wijnen, maar bier is toch wel waar ons hart ligt. Het is zo ontzettend veelzijdig.'