Nieuw The Harbour bundelt inkoop met Van Workum

Nieuw The Harbour bundelt inkoop met Van Workum
Dennis Engels en Lisan Oud met het uitzicht vanaf het terras.

In de jachthaven van Nes op Ameland opent deze zomer een nieuw horecabedrijf: The Harbour. De ondernemers zijn Dennis Engels en Lisan Oud. Financiële steun komt van Harold van Workum met wie ze ook hun inkoop bundelen.

Harold van Workum is op Ameland al eigenaar van Van Heeckeren Grand Café, Van Heeckeren hotel, The Sunset en Rixt. Hij ondersteun Dennis Engels en Lisan Oud met hun nieuwe bedrijf, op de locatie waar voorheen familierestaurant De Piraat was gevestigd. ‘De locatie is perfect. Iedereen die met de boot aankomt ziet ons,’ zegt een enthousiaste Engels.

250 stoelen

Binnen telt The Harbour 130 stoelen, buiten maar liefst 250, dit is inclusief de loungeplekken. Engels (28) en Oud (29) willen de voormalige doelgroep van het familierestaurant verbreden. ‘Mensen zonder kinderen kwamen eigenlijk niet bij de Piraat. Wij gaan meer richting seafood bar maar zeker ook met kinderkaart. De speeltuin heeft echter wel plaatsgemaakt voor extra terrasstoelen.’

Vier medewerkers van de oude eigenaar, allemaal koks, gaan mee naar The Harbour. ‘Gelukkig. Daar zijn we heel blij mee,’ klinkt het opgelucht uit de mond van Engels. ‘Voor de zomermaanden lukt het nog wel met de bezetting zowel in de keuken als in de bediening. Het naseizoen vanaf september wordt lastiger. Dat is een terugkerend probleem op de eilanden.’ Zelf heeft Engels ook zijn diploma basis kok maar liefst staat hij aan de voorkant. ‘Maar bijspringen in geval van acute schaarste moet lukken. Lisan en ik zullen zelf in ieder geval deze zomer zeven dagen per week meedraaien.’

Lisan en Dennis werkten hiervoor beiden bij De Griffel in Hollum en hadden al langer de ambitie om zelf een bedrijf te starten. Toen we hoorden dat Tim en Judith Hoomoedt hun locatie te huur aanboden, zijn we gaan praten. Deze plek is zo gaaf! Het mooiste uitzicht van Ameland heb je hier!’ De nieuwe ondernemers huren voor vijf jaar met daarna de optie tot koop.

The Harbour Ameland

Ze hopen in juli te kunnen openen maar een harde datum durft Dennis nog niet te noemen. ‘Als het lukt met verbouwen… Horecapersoneel is lastig te vinden, maar dat geldt ook voor bijvoorbeeld een installateur.’

Terras vernieuwd

Het terras van The Harbour is deels opgehoogd en voorzien van gasleidingen en elektra voor de terrasverwarming (haard en heaters) en houten vlonders die in de olie zijn gezet. De windschermen zijn voorzien van breder glas en kunnen naar boven tot aan de parasols zodat het geheel afsluit. ‘Gasten kunnen straks bijna altijd buiten zitten,’ een filosofie die ook Van Workum heeft voor het terras van Van Heeckeren.

Ballenbak maakt plaats voor café

Het gedeelte waar voorheen de ballenbak stond is omgevormd tot een apart café. ‘Dit noemen we het Kleine Café aan de Haven. Hiermee zouden we in de winter met 40 tot 50 plaatsen solitair kunnen draaien.’ De locatie langdurig sluiten in de wintermaanden zijn de ondernemers niet van plan. ‘Na de kerstvakantie het resterende stuk van januari maar daarna gaan we zeker in de weekenden weer draaien. We hebben de passanten van de boot en we willen zeker ook feestjes en bruiloften gaan faciliteren voor de Amelanders zelf.

Op het menu veel lokale producten zoals Amelander blondbier, mosterd, meerval en kaas. Huisbrouwer is Heineken.

Bekijk deze collectie

Terras

Hoe haal je de meeste omzet uit je terras? Hoe richt je het in? Hoe train je je terraspersoneel? Wat zijn de ideale terrasdrankjes? In deze collectie vind je allerlei aandachtpunten voor het optimale terras. Van het aanvragen van een terrasvergunning tot inspiratie voor de terraskaart.