Chef-koks luiden noodklok voor vruchtbare bodem

Chef-koks luiden noodklok voor vruchtbare bodem

21 chef-koks, die werken met lokale, duurzame producten, vragen in een manifest aandacht voor een gezonde bodem. Een gezonde bodem vol leven levert immers ingrediënten die voedzaam zijn, de basis vormen voor een gezonde planeet en bovendien barsten van smaak.

'De inrichting van ons huidige voedselsysteem overschrijdt het zelfherstellend vermogen van onze planeet. We vergiftigen de bodem en putten hem uit. We leven in het laatste decennium waarin we met elkaar het tij kunnen keren ten gunste van het klimaat, de natuur, de biodiversiteit en een gezonde basis voor onszelf en de generaties na ons', aldus de initiatiefnemers.

Tv-kok Nadia Zerouali: 'Zonder een gezonde bodem is er geen gezonde voeding. En zonder gezonde voeding geen gezonde mensen. We moeten nu in actie komen.'

Het nieuwe avondmaal

De chef-koks luiden de noodklok en delen een foto van 'het nieuwe avondmaal'. Een tafel met een weelde aan dagverse producten van een gezonde bodem, als symbool voor de start van een nieuw tijdperk waarin we gaan samenwerken met de natuur. Ze roepen Nederland en de politiek op om te werken aan een vruchtbare en vitale bodem voor onze toekomstige generaties en om toegang tot betaalbare grond te verzekeren.

Met deze vierde en laatste actie van Samen voor Grond is de cirkel rond. Ouders, grootouders, boeren en chef-koks hebben allen aandacht gevraagd voor een gezonde bodem. Het Samen voor Grond manifest wordt inmiddels gesteund door meer dan 450 organisaties die dagelijks bezig zijn met oplossingen en door meer dan 4000 burgers.

Het manifest is overhandigd aan politicus Tjeerd de Groot tijdens een bijeenkomst in Pakhuis de Zwijger in aanwezigheid van bodem- en voedselverbeteraars van nu, waaronder boer Joost van Schie, kok Nadia Zerouali en klimaatambassadeur Laura de Vries.