Edgaras Razminas, sommelier van het jaar, weg bij De Lindehof

Edgaras Razminas, sommelier van het jaar, weg bij De Lindehof
Edgaras Razminas (Foto Corina van Manen)

Edgaras Razminas (33), door Michelin bekroond tot sommelier van het jaar 2021, gaat uit dienst bij tweesterrenrestaurant De Lindehof in Nuenen. Zijn werkzaamheden in het restaurant van Soenil Bahadoer heeft Razminas een tijd geleden al neergelegd. Hij zoekt een andere uitdaging in de horeca.

Met ingang van 1 februari 2022 beëindigen chef Soenil Bahadoer en sommelier Edgaras Razminas het dienstverband. Negen jaar geleden begon Razminas als afwasser bij het sterrenrestaurant. Bahadoer heeft Anthony de Beir (33) aangetrokken als nieuwe sommelier.

Over de reden achter het vertrek van Edgaras Razminas wil Soenil Bahadoer niets zeggen. 'Dat hebben we zo afgesproken. En daar houd ik me aan. Soms loopt het gewoon zo.' Bahadoer vergelijkt het met een huwelijk dat niet goed afloopt. 'We hebben mooie jaren gehad samen. Maar onze wegen scheiden zich nu. Punt.'

Tegen het Eindhovens Dagblad zegt Razminas in een interview: 'Ik ben dankbaar voor voor mijn tijd bij De Lindehof. Maar als je tegenwoordig de slimste in de kamer bent, moet je vertrekken.' Inhoudelijk wil hij Misset Horeca geen toelichting geven op zijn vertrek. Hij bestrijdt de vergelijking van Soenil Bahadoer met het huwelijk. 'Hij wekt hiermee de indruk dat we op een slechte manier uit elkaar zijn gegaan. Dat is niet zo.'

Edgaras Razminas

Edgaras Razminas werkte bijna negen jaar bij De Lindehof in Nuenen. De van geboorte Litouwer begon er als afwasser en kreeg de kans op te klimmen tot sommelier.

Anthony de Beir

Anthony de Beir
Anthony de Beir

De nieuwe sommelier van De Lindehof, Anthony de Beir, heeft een vinologen opleiding gevolgd en deed in Melbourne, Australië, een opleiding in hospitality management. 'Daar ontstond mijn liefde voor wijn en begon ik me te interesseren in druivenrassen, bodemsoorten et cetera. De complexiteit van wijnen boeit me enorm. Terug in Nederland heb ik een opleiding tot vinoloog gevolgd, ondertussen werkte ik als sommelier bij Van der Valk Princeville in Breda.'

De Beir is in oktober vorig jaar gestart bij De Lindehof. 'Helaas volgden al snel beperkingen waardoor ik maar twee maanden echt heb kunnen meedraaien. Nu heb ik vooral afspraken met leveranciers en heb ik tijd om me de wijnkaart helemaal eigen te maken. De sommelier van De Lindehof heeft ook een eigen wijnblog.