Restaurant The Livingroom test gasten voordat ze kunnen eten

Restaurant The Livingroom test gasten voordat ze kunnen eten

Als het kabinet besluit dat de horeca weer open mag, gaat het Amsterdamse restaurant The Livingroom zijn gasten eerst testen op corona voordat ze aan tafel gaan. In de serre van de zaak op IJburg is een testlocatie ingericht.

Eigenaar Amir Rouzbeh van The Livingroom wil er op deze manier zeker van zijn dat niemand besmet is met het virus. Tegelijkertijd is het volgens hem een statement dat de horeca nooit meer dicht moet.

Aanvankelijk wilde Rouzbeh maandag de deuren al openen maar nu het kabinet dinsdag mogelijk met versoepelingen komt, wacht hij nog even af. Twee weken geleden opende hij de sneltestlocatie in zijn zaak en dat blijft hij dus ook voor zijn gasten doen. 'Vaccinaties bieden geen garantie dat je niet besmet bent, dat kan alleen door te testen. We bieden hiermee een stukje service aan onze gasten. Het is een kleine moeite.'

'Testen zodat horeca nooit meer dicht hoeft'

Rouzbeh verwacht niet dat het mensen afschrikt. 'Ik denk juist dat ze blij zijn. Je ziet nu dat veel mensen niet op bezoek durven. Nu weten ze zeker dat niemand is besmet.' Hij denkt dat dit de manier is om ervoor te zorgen dat de horeca nooit meer dicht hoeft. 'Testen voor toegang biedt veiligheid. Je kunt dit overal doen in het klein, ook bijvoorbeeld in een tent bij een discotheek.'

In de aan Nederland grenzende Duitse deelstaten Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen wordt al getest in de horeca. In die sector geldt sinds medio januari het zogenoemde 2G+-beleid. Dat houdt in dat gevaccineerde bezoekers aan de deur ook een negatieve recente coronatest moeten laten zien. Ze kunnen ook voor de deur van een café of restaurant onder toezicht een zelftest doen. De test is niet nodig voor degenen die al een booster hebben gehad en dat via hun QR-code kunnen laten zien.