Aantal rookvrije terrassen opgeklommen tot 115

Aantal rookvrije terrassen opgeklommen tot 115

Steeds meer horecaondernemers kiezen er voor om hun terras deels of helemaal rookvrij te maken. Het aantal is volgens Clean Air Nederland bijna verdrievoudigd. Begin 2018 werd roken ontmoedigd of verboden op bijna veertig terrassen. Eind 2018 was dat aantal toegenomen tot 115.

‘Terrassen waar families komen, jonge gezinnen met kinderen en ook de betere restaurants hebben ook de neiging rookvrij te worden’, aldus Tom Voeten van  Clean Air Nederland, de antirook-vereniging, tegen de NOS. ‘Wat duidelijk achterblijft zijn de cafés en kroegen in uitgaansgebieden waar vooral jongeren komen.’

Dat er op 115 terrassen niet gerookt mag worden, betekent dat er op de overgrote meerderheid van de terrassen wel gerookt wordt. Ook niet alle ondernemers registreren hun rookvrije terras bij Clean Air Nederland. Daarnaast is er nog een grote groep terrassen die deels rookvrij zijn.

Ervaringen van collega’s

Het terras van pannenkoekenrestaurant Rijsterbosch in Rijs, Friesland, is vanaf dit seizoen ook geheel rookvrij. Eigenaar Michel Lunenberg zei hierover eerder tegen Misset Horeca: ‘Vorig seizoen hebben we getest met een deels rookvrij terras. Maar dat beviel niet.’ Dit seizoen is het gehele terras van Rijsterbosch, B&B en Pannenkoekenrestaurant, rookvrij. De test van vorig jaar beviel niet goed. ‘De rook ging toch overal naartoe. Veel ondernemers durven deze stap niet te zetten, maar wij krijgen vooral positieve reacties van gasten. Met name ouders die met kinderen komen zijn er heel blij mee.’

Met deze maatregel wil Lunenberg met name de kinderen beschermen en ze niet in aanraking laten komen met roken. ‘Maar ook voor de volwassen niet-rokers is het natuurlijk bijzonder aangenaam niet in de rook van een ander te hoeven zitten.’

Wat zegt de wet over roken op een terras?

Gasten mogen roken in de open lucht, dus op een terras mag gerookt worden. Daar zijn (nog) geen wettelijke restricties voor. Roken op een buitenterras is ook onder een luifel of parasol mogelijk, zolang het terras maar minimaal aan één zijde (bovenkant of zijkant) volledig geopend is. Als ondernemer mag je roken op je terras wel verbieden.

Ook cafetaria De Daltons in Voorthuizen heeft sinds kort een rookvrij terras. Ondernemer Robbert Jan de Veen, een ex-roker: ‘Ik ben absoluut niet tegen rokers. Maar iedereen weet dat roken en meeroken slecht is. Er komen bij ons veel gezinnen met jonge kinderen. Ik wil niet dat die kinderen last hebben van de rook. Ik heb zelf een kleine, en dan ga je anders over de dingen nadenken.’

Ook Mossels en Meer in Oostkapelle heeft een rookvrij terras, net als de Rede in Dronten.  In 2015 maakte  Luno Kitchen in Hilversum een van de twee terrassen al geheel rookvrij. Ook de Duivelsberg in Berg en Dal, waar ook veel families komen, heeft dit seizoen een geheel rookvrij terras.

Stevige ex-roker met rookvrij terras

Bas Hoebink maakt het terras van de Meesterproef en De Firma, twee van zijn zaken in Nijmegen, ook rookvrij. Hoebink was zelf een stevige roker, maar ‘een rookwalm als je zit te eten, dat vinden de meesten niet fijn. En je weet dat roken hartstikke slecht voor je is.’ Hoebink vindt het ook prima als mensen willen roken, maar niet als anderen er last van hebben.

Rookvrije zones in steden

Groningen kreeg als stad in juni 2019 als eerste stad in Nederland een rookvrije zone. De maatregel geldt voor een gebied rondom de ingang van het universitair ziekenhuis UMCG. Ook op het plein voor het Prins Claus Conservatorium van de Hanzehogeschool Groningen en bij het Alfa College in de Admiraal de Ruijterlaan, beide eveneens openbare weg, mag niet meer gerookt worden. In Rotterdam zijn soortgelijke plannen.

Ook mag er vanaf het seizoen 2020-2021 in voetbalstadions waar duels uit de eredivisie en de Keuken Kampioen Divisie worden gespeeld, niet meer worden gerookt.

> Naar de terrassen die bij CAN als rookvrij zijn aangemerkt

Bekijk deze collectie

Terras

Hoe haal je de meeste omzet uit je terras? Hoe richt je het in? Hoe train je je terraspersoneel? Wat zijn de ideale terrasdrankjes? In deze collectie vind je allerlei aandachtpunten voor het optimale terras. Van het aanvragen van een terrasvergunning tot inspiratie voor de terraskaart.