Jacob Jan Boerma: 'Fantastisch dat we al na half jaar ster koken'

Jacob Jan Boerma: 'Fantastisch dat we al na half jaar ster koken'
Jacob Jan Boerma en Thomas Diepersloot

'Dit is mooi hé', reageert Jacob Jan Boerma die maandag 23 mei bij de presentatie van Michelin België hoorde dat 'zijn' restaurant Fine Fleur in Antwerpen - een half jaar na de opening - al is bekroond met een ster. 'Deze is voor het jonge talent, voor Thomas Diepersloot en zijn team, zij hebben hiervoor geknald. Ik heb alleen aan de zijlijn meegekookt.'

Jacob Jan Boerma zegt ontzettend trots te zijn op Fine Fleur, dat zes maanden geleden opende in vijf sterrenhotel Botanic Sanctuary Antwerp. 'Het was direct volle bak. En met een hele andere lunchcultuur, dan in Nederland.'

Boerma functioneert er als coach en is gedurende de opstartfase één, tot twee dagen aanwezig. 'Voor een nieuw restaurant, na een crisis en in een periode van personeelstekort, is de komst van deze Michelinster een enorme prestatie.'

Team

Door vertraging in de bouw ging het restaurant maanden later open dan gepland. Dat had echter ook één voordeel, zo vertelt Boerma: 'Er stond echt al een team toen Fine Fleur openging.' De jongens hadden al veel samen gekookt tijdens events en pop-ups die in het leven werden geroepen vanwege de uitgestelde opening.

'Thomas Diepersloot heeft heel veel tijd en energie ingestoken om van Fine Fleur een succes te maken. Ik hoop dat Thomas met mij nog een aantal stappen wil maken. Het belangrijkste is die goede balans behouden: een mooi team behouden en dat te ontwikkelen. Maar niets overhaast.'

Rubin Cristiaens

Naast Thomas Diepersloot en diens team, zegt Boerma ook trots te zijn op het feit dat zijn voormalig pupil Rubin Cristiaens van restaurant Vintage in Kontick - dat een eerste ster kreeg - door Michelin België werd bekroond tot 'Beste Jonge Chef van het Jaar'.

'Hij is 25 en zo ontzettend gepassioneerd', vertelt Boerma. 'Dus ik had gisteren tijdens de Michelinpresentatie meer dan kippenvel.'