Gemeente zorgvuldig bij toekenning omgevingsvergunning

Gemeente zorgvuldig bij toekenning omgevingsvergunning

Het college van burgemeester en wethouders van Gemert-Bakel heeft zorgvuldig gehandeld bij het verlenen van een omgevingsvergunning voor de verbouwing van het kasteel Gemert tot luxueus hotel plus appartementen. Een inwoner van Gemert was aanvankelijk naar de rechtbank gestapt om de omgevingsvergunning aan te vechten.

Ook de landgoedeigenaar van het eeuwenoude kasteelcomplex, Bas van de Laar van projectontwikkelaar BL Huisvesting B.V., heeft gedurende de hele procedure steeds de mogelijke zorgvuldigheid betracht. Doordat bovendien altijd alles op een open en heldere wijze is gecommuniceerd, valt de eigenaar van het toekomstige Hotel Kasteel Gemert Eindhoven Curio Collection by Hilton, dat begin 2025 de deuren opent, niets te verwijten.

Dat oordeel velde de Raad van State in een zaak die was aangespannen door een inwoner van Gemert die hemelsbreed op zo’n 175 meter van het kasteel woont. De inwoner voerde onder meer aan dat hij de afgelopen jaren onvoldoende op de hoogte is gehouden van de ontwikkelingen in de planvorming voor de herontwikkeling van het kasteel en de wijzigingen daarin. De Afdeling Bestuursrecht van de Raad van State veegt dat argument in zijn vandaag gepubliceerde uitspraak van tafel. Ook op diverse andere gronden is hij in het ongelijk gesteld.

‘Dit sterkt ons vertrouwen’

Landgoedeigenaar Bas van Laar zegt in een reactie op de uitspraak blij te zijn dat er nu eindelijk duidelijkheid is. 'Dat nu ook de hoogste bestuursrechter van oordeel is dat naar alle punten zorgvuldig is gekeken, sterkt ons in het vertrouwen dat het eindontwerp voor het toekomstige hotel ongeschonden de eindstreep haalt. Alle stakeholders in dit mooie project zijn enthousiast.'

De inwoner van Gemert was aanvankelijk naar de rechtbank Oost-Brabant gestapt om de omgevingsvergunning, die op 12 november 2020 door de gemeente Gemert-Bakel was verleend voor de verbouwing van het kasteel was, aan te vechten. Hij zei onder meer te vrezen voor parkeer- en verkeersoverlast. Zo gaat hij ervanuit dat toekomstige bezoekers van kasteel Gemert nabij zijn woning parkeren en daardoor voor overlast zullen zorgen.

Geen last van bouwverkeer

Ook op puur inhoudelijke gronden stelde de Raad van State de bezwaarmaker in het ongelijk. Zo heeft hij op geen enkele wijze aannemelijk kunnen maken dat hij last heeft, of nog zal krijgen, van het bouwverkeer. Sterker nog: het college van B en W is er in de ruimtelijke onderbouwing van de vergunning vanuit gegaan dat het bouwverkeer niet langs zijn woning rijdt, en zelfs niet in Kerkstraat, waar zijn woning staat. Ter voorkoming van elk misverstand heeft de landgoedeigenaar bij het einde van de bouwbrug een extra verkeersbord geplaatst ter verduidelijking voor het bouwverkeer.

De bezwaarmaker betoogde verder dat de voorschriften van de omgevingsvergunning met betrekking tot parkeren niet uitvoerbaar zijn. De Afdeling Bestuursrecht veegt ook dit argument van tafel, omdat zowel landgoedeigenaar en haar adviseurs, als de gemeente Gemert-Bakel hier zorgvuldig naar hebben gekeken. Volgens de Raad van State is er ook geen enkele aanleiding om te veronderstellen dat eventuele bussen die straks naar Gemert komen, voor parkeeroverlast zullen zorgen.

‘Procederen heeft geen enkele zin’

Gelet op de ‘relativiteitsvereiste’ laat de Raad van State zich in deze zaak niet uit over argumenten die het belang van de betrokken burger niet direct raken. Het gaat daarbij onder meer om normen op het gebied van natuurbescherming en landschappelijke en cultuurhistorische waarde. Bas van de Laar: 'De Raad van State heeft hiermee klip en klaar duidelijk gemaakt dat het geen enkele zin heeft om op dit soort gronden naar de bestuursrechter te stappen. Procederen is ieders goed recht, maar in dit soort gevallen kansloos.'

Curio Collection

Kasteel Gemert, onder de rook van Eindhoven, opent in 2024 als eerste Curio Collection by Hilton van de Benelux. Het kasteel wordt momenteel verbouwd naar ontwerp van Piet Boon en krijgt 56 kamers.  Het merk Curio debuteerde in 2015 in Europa en telt op het continent een kleine dertig Curio by Hiltons. De meeste daarvan zijn te vinden in het Verenigd Koninkrijk en Italië.