Laatste kans bedrijven voor definitieve berekening coronasteun

Laatste kans bedrijven voor definitieve berekening coronasteun

Bedrijven die aan het einde van de coronaperiode loonsteun ontvingen van de overheid, hebben alleen vrijdag (vandaag!) nog om een definitieve berekening aan te vragen bij uitkeringsinstantie UWV.

Vrijdag 2 juni sluit het loket voor het aanvragen van de definitieve berekening coronasteun. Het zou gaan om zo'n 10.000 ondernemers die nog niet weten op hoeveel NOW-steun ze recht hebben gehad. Meer dan de helft daarvan zijn horecaondernemers. Die bedrijven kregen een voorschot uitbetaald, maar op basis van definitieve omzetcijfers kan het zijn dat ze geld terug moeten betalen of juist recht op meer geld hebben.

De ondernemers die nog een definitieve berekening aan kunnen vragen kregen subsidie in de zevende en achtste periode van de zogeheten Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid. Die periodes liepen van november 2021 tot en met maart 2022. De NOW-steun was bedoeld voor ondernemers van wie de omzet terugviel door de lockdowns.

De afgelopen weken kreeg het UWV duizenden aanvragen voor een definitieve berekening coronasteun binnen. Maar ook zo'n 5000 verzoeken om uitstel. De ondernemers die geen definitieve berekening of uitstel aanvragen voor het verlopen van de deadline, moeten de volledige ontvangen NOW-steun terugbetalen.

Laatste steunronde

Nadat eind september 2021 de NOW-regeling aanvankelijk was stopgezet, werd het loket toch weer geopend, nadat het kabinet in november 2021 de coronamaatregelen weer aanscherpte. Er volgden toen nog twee rondes: de zevende aanvraagperiode NOW (NOW 5) van november tot en met december 2021 en de achtste aanvraagperiode NOW (NOW 6) van januari tot en met maart 2022.

Het beroep op de NOW was een stuk minder dan in eerdere rondes. Toch kregen in deze twee periodes nog 17.200 werkgevers in de sector horeca en catering 27.700 voorschotten toegekend, in totaal een bedrag van 600 miljoen euro. Van deze werkgevers hebben ruim 11.000 de aanvraag gedaan, ruim 6000 werkgevers moeten nog aan de slag. In totaal gaat het dan om 9000 voorschotten voor in totaal 315 miljoen euro, waarvoor nog een definitieve berekening coronasteun moet worden aangevraagd.