Onderhandelingsresultaat met vakbonden over nieuwe Horeca-cao 2024

Onderhandelingsresultaat met vakbonden over nieuwe Horeca-cao 2024

Vakbonden FNV Horeca en CNV Vakmensen en werkgeversorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) hebben een onderhandelingsresultaat bereikt over een nieuwe Horeca-cao per 1 januari 2024. Uiterlijk 18 december is er meer duidelijk en wordt bekendgemaakt of er daadwerkelijk een nieuwe Horeca-cao komt per 1 januari 2024.

De sociale partners hebben afspraken gemaakt voor een nieuwe Horeca-cao voor de duur van één jaar. De afspraken gaan onder andere over een nieuw loongebouw en loonontwikkeling. Ze bieden noodzakelijke koopkrachtverbetering van horecamedewerkers, maar houden ook rekening met het feit dat de marges in de sector onder druk staan en dat meerdere werkgevers de afgelopen periode al een extra loonsverhoging hebben toegekend zonder dat de cao daartoe verplichtte.

Afspraken gericht op de toekomst

Voor het eerst wordt er in de Horeca-cao een minimumstagevergoeding vastgelegd. Ook zijn er afspraken gemaakt over onder andere overwerk, die bijdragen aan een gezonde werk-privé-balans van werknemers. Het jaar 2024 wordt benut om gezamenlijk een nieuw functiegebouw én een daarbij behorend loongebouw te ontwikkelen.

Van onderhandelingsresultaat naar nieuwe Horeca-cao

Het onderhandelingsresultaat wordt door de vakbonden FNV Horeca en CNV Vakmensen voorgelegd aan hun achterban. KHN vraagt goedkeuring aan het Landelijk Bestuur van de vereniging. Uiterlijk 18 december is er meer duidelijk en wordt bekendgemaakt of er daadwerkelijk een nieuwe Horeca-cao komt per 1 januari 2024. 

Afspraken een nieuwe Horeca-cao

Om te komen tot een bestendig loongebouw voor het jaar 2024 zijn afspraken gemaakt. Om te komen tot een gebalanceerd loongebouw is het noodzakelijk dat deze gedifferentieerd wordt aangepast. Dit betekent per 1 januari 2024 het volgende.

  • Het basis- en eindloon van functiegroep I worden gesteld op het bedrag van het WML en volgen die ontwikkeling.
  • Het basisloon van functiegroep II wordt eveneens gesteld op het bedrag van het WML en volgt die ontwikkeling.
  • Aan de functiegroepen II en hoger wordt een stijgingspercentage gekoppeld, waarmee de basislonen en tussenliggende periodieken worden opgehoogd. De eindlonen van de deze functiegroepen worden gesteld op het bedrag dat 2% boven de laatste periodiek ligt.

De aan de functiegroepen gekoppelde stijgingspercentages zijn:


De loontabel voor vakkrachten wordt met bovenstaande stijgingspercentage per 1 januari 2024 aangepast. Om te voorkomen dat deze loontabel per 1 juli 2024, het moment waarop het WML opnieuw stijgt, niet opnieuw uit balans raakt is afgesproken dat de periodiekbedragen die onder het WML komen worden opgehoogd naar het dan geldende WML-bedrag. De overige periodiekbedragen veranderen niet.
Daarnaast wordt de loontabel voor niet-vakkrachten en leerlingen BBL aangepast. De jeugdloonstaffel wordt met 5% naar beneden bijgesteld. De staffel komt er als volgt uit te zien:

Individuele loonsverhoging

Per 1 januari 2024 hebben werknemers recht op een loonsverhoging. De omvang van deze verhoging hangt af van het feitelijke salaris van een werknemer op 31 december 2023. Dit met het stijgingspercentage verhoogde salaris wordt ingedeeld in de nieuwe loontabel zoals deze per 1 januari 2024 geldt. Een werkgever die in de periode 1 juli 2022 t/m 31 december 2023 aan een werknemer een extra structurele loonsverhoging buiten de cao om heeft toegekend kan dit met de loonsverhoging verrekenen (maar dit kan niet leiden tot een negatieve verrekening). Het eindloon in de nieuwe loontabel is het maximum dat door toepassing van deze individuele loonverhoging kan worden bereikt.

Bij werknemers die op of na 1 januari 2023 in dienst zijn getreden bij een nieuwe werkgever geldt een afwijkende toepassing. Voor hen wordt het feitelijk salaris op 31 december 2023 getoetst aan het basisloon in het nieuwe loongebouw. Mocht het feitelijke salaris op 31 december 2023 lager zijn dat het basisloon in het nieuwe loongebouw dan heeft de werknemer per 1 januari 2024 recht op dat nieuwe basisloon.

Werknemers die op 31 december 2023 een loon ontvangen dat boven het op 1 januari 2024 geldende eindloon ligt hebben geen recht op een loonsverhoging.

De wijze waarop het nieuwe salaris moet worden bepaald en welke factoren hierbij relevant zijn wordt in de pfd uitgebreid toegelicht. Ook is hierin het concept-loongebouw per 1 januari 2024 te vinden.

Reactie KHN

KHN-voorzitter Marijke Vuik: 'Als branche zagen we dat er nieuwe arbeidsvoorwaarden nodig zijn. Als we geen nieuwe afspraken hadden gemaakt, zou het basisloon van de eerste vijf functiegroepen met ingang van 1 januari 2024 op het niveau van het Wettelijk minimumloon (WML) zitten. Het steeds verder verhogen van het WML is een overheidsbesluit dat grote gevolgen heeft voor onze sector. Tegelijkertijd heeft de sector het zwaar en moeten veel ondernemers iedere euro drie keer omdraaien. Bij het maken van de afspraken zijn wij dus niet over één nacht ijs gegaan. De standpunten en wensen lagen eerst ook best een eind uit elkaar. We moesten elkaar dus echt tegemoetkomen. Gelukkig hebben we uiteindelijk goede afspraken gemaakt die werkgevers de mogelijkheid bieden om te kunnen blijven ondernemen, maar tegelijkertijd werknemers een groei- en loonbaanperspectief geeft.'

Reactie vakbonden

Edwin Vlek, bestuurder FNV Horeca: 'Met de afspraken uit het onderhandelingsresultaat zetten we een belangrijke stap voorwaarts op het gebied van arbeidsvoorwaarden. Het is goed om te constateren dat sociale partners samen willen werken aan een toekomstbestendige sector. De constructieve onderhandelingen geven vertrouwen voor de verdere stappen in de sector. Een mooi voorbeeld hiervan is de afspraak om een platform op te zetten om de ontwikkeling van de sector te stimuleren, zowel in het belang van de medewerkers als de werkgevers.'

Jacqueline Twerda, bestuurder CNV Vakmensen: 'Het is mooi dat er stappen zijn gezet richting meer evenwicht tussen werk en privé. Door de toenemende werkdruk is het voor werknemers belangrijk om meer grip te krijgen op werktijd en privétijd. De afspraak over overwerk helpt hierbij. Ook zijn wij blij, dat er in deze cao afspraken zijn gemaakt voor een stagevergoeding. Hiermee laat de Horeca zien er ook te zijn voor de toekomstige werknemers.'