Eetwinkel-ondernemers starten zero waste project: friet in pannetjes mee naar huis

Eetwinkel-ondernemers starten zero waste project: friet in pannetjes mee naar huis
Jesper Polman van Eetwinkel Polly. Foto: Studio38c

Bij vijf Eetwinkels kunnen gasten friet en snacks in eigen pannetjes of bakjes mee naar huis nemen. Het gaat om een proef die de Eetwinkel-ondernemers het 'zero waste project' noemen. Het doel is om mensen te betrekken bij het reduceren van afval.

Het zero waste project van Eetwinkel is een actie die de ondernemers zelf hebben opgezet. Initiatiefnemer en kartrekker is Jesper Polman van Eetwinkel Polly in Bemmel. Ook Eetwinkel Select in Boxtel, Eetwinkel enZo in Druten, Eetwinkel Jan Patat in Lochem en Eetwinkel De Buren in Lisse doen mee. Polman heeft een filmpje gemaakt voor social media en heeft dat vervolgens voor iedere ondernemer gepersonaliseerd.

Korting op de bestelling

Iedere Eetwinkel-ondernemer geeft zijn of haar eigen invulling aan het project. Gasten van Polly, Select en De Buren krijgen 10 procent korting op de bestelling als ze hun eigen pannetje meenemen. ‘Daar was onderling wel wat discussie over, 10 procent zou te weinig zijn’, zegt Jesper Polman. ‘Ik heb nagedacht over 20 procent, maar ik wil niet dat het over de korting gaat. Het moet gaan over zero waste.’ Bij Eetwinkel enZ0 krijgen mensen geen korting, maar het dubbele aantal spaarzegels.

Polman raakte geïnspireerd door boek

Jesper Polman is geïnspireerd geraakt door het boek Zero Waste Project van de zussen Jessie en Nicky Kroon, die als experiment een maand hebben geleefd zonder afval te produceren. ‘Heel interessant’, zegt Polman. ‘Ik ben na gaan denken over hoe ik dat in mijn eigen zaak kan toepassen. Zo kwam ik op dit idee. Ik zie het ook bij kiosken op treinstations, waar je korting krijgt op je koffie als je je eigen beker meeneemt.’ Vóór dit project heeft Polman al maatregelen genomen. Zo is meer dan 70 procent van de verpakkingen bij Polly van karton. ‘Maar veel eindigt toch nog bij het restafval.’

Test wordt spannend

Voor Polman is het spannend om te zien hoe het zero waste project gaat lopen. Hij vraagt gasten in ieder geval om pannetjes mee te nemen, geen plastic bakjes. ‘Pannetjes van rvs, dat is hygiënetechnisch het veiligst. En we moeten in de gaten houden hoe mensen de bestelling meenemen. Niet dat ze de pan helemaal afsluiten maar een beetje open laten zodat de damp weg kan. En de pannen moeten wel schoon zijn natuurlijk. We moeten het allemaal gaan testen.’

Nagedacht over volgende stap

Als het zero waste project een succes wordt, wil Polman nadenken over een vervolg. ‘Misschien kunnen we bakjes maken die mensen bij ons kopen en elke keer weer meenemen als ze een nieuwe bestelling komen halen. Wij kunnen ze dan reinigen en weer meegeven. We kunnen gepersonaliseerde bakjes maken. Dat is een idee, we moeten zien of dat werkbaar is.’

De proef bij Polly loopt tot en met eind april. ‘Daarna kijken we hoe het is gegaan. Ik denk dat de pannen wel blijven. Of die bakken er komen, dat hangt af van het succes van het project.’