Frituurvetten zonder zonnebloemolie voldoen aan voedselveiligheid en kwaliteit

Frituurvetten zonder zonnebloemolie voldoen aan voedselveiligheid en kwaliteit

Door de oorlog in de Oekraïne is er bijna geen zonnebloemolie meer beschikbaar. Frituurvetten zijn daardoor niet altijd beschikbaar in de vertrouwde samenstelling.

Van de zonnebloemolie die in Nederland wordt gebruikt komt grofweg 70 procent uit Oekraïne. Door de oorlog ligt de export vrijwel stil en wordt er nauwelijks gezaaid in de komende weken. Daardoor zal er nog langere tijd sprake zijn van tekorten.

Vanaf begin april kunnen samenstellingen van frituurvetten door de geringe beschikbaarheid van zonnebloemolie anders zijn dan ondernemers gewend zijn. Zonnebloemolie kan dan vervangen zijn door andere plantaardige oliën die wel in voldoende mate voorhanden zijn. Onder meer door raapzaad- en sojaolie die qua vetzuursamenstelling op zonnebloemolie lijken, en door palmolie dat qua vetzuursamenstelling wat meer afwijkt van zonnebloemolie.

Aangepaste receptuur

Frituurvetten en -oliën zullen in de vertrouwde samenstellingen niet altijd beschikbaar zijn. Ondernemers kunnen terecht bij hun leverancier voor vragen over een geschikt alternatief dat het dichtst komt bij hun vertrouwde keuze. Zij leveren geschikte producten zonder concessies te doen aan kwaliteit, voedselveiligheid en allergeneninformatie.

Voor frituuroliën en -vetten met het Verantwoord Frituren logo geldt dat ze blijven voldoen aan de voorwaarden van de campagne, zoals het minimum gehalte aan onverzadigde vetzuren van 65 procent. De aangepaste recepturen vragen om nieuwe etiketten, maar verpakkingen zijn niet in een handomdraai aangepast. Daarom heeft de overheid besloten om hier tijdelijk rekening mee te houden in de handhaving.

Frituurvetfabrikanten en groothandels zullen zoveel mogelijk gebruik maken van communicatiemiddelen, zoals hun websites en informatie in de winkels.