Pizza Hut komt met pizzabodem van rijst vanwege dure tarwe

Pizza Hut komt met pizzabodem van rijst vanwege dure tarwe

Pizza Hut Japan biedt vanaf komende week ook pizzabodems op basis van rijst aan. De nieuwe gerechten zijn mede ingegeven door de torenhoge graanprijzen.

Op de menukaarten van de Pizza Hut-locaties in Japan staan sinds deze week een aantal minipizza’s met een bodem op basis van rijst. De gast kan kiezen uit verschillende pizza-toppings zoals Ibérico pork of teriyaki chicken.

In eerste instantie zijn de rijstpizza's voor een periode van zes weken te verkrijgen. Mogelijk zullen de pizza's langer op de menukaart staan. Dit hangt ook af van de populariteit van de pizza's.

Alternatief voor duur graan

Volgens de keten wordt altijd gekeken naar hoe de gerechten aantrekkelijk te maken zijn voor de Japanse consument. Rijst zou daarbij een ‘perfect fit’ zijn, aldus Pizza Hut. Daarbij geeft de keten toe dat de gestegen graanprijzen reden zijn om met alternatieven te komen.

De prijs van graan is sinds de Russische inval in Oekraïne omhooggeschoten. De oorlog en de sancties tegen Rusland hebben de graanexport van deze twee grote producenten geraakt. De hogere graanprijzen worden wereldwijd gevoeld. Verschillende bedrijven geven aan naar alternatieven te zoeken als basis voor brood, gebak, pasta en andere voedingsmiddelen.

Prijs van rijst

De rijst die Pizza Hut in de pizza's wil gebruiken zal van lokale producenten afkomstig zijn. De prijs van rijst is minder hard gestegen dan die van andere graansoorten. Dit komt door een combinatie van een ruime productie en bestaande voorraden.

Overigens is de prijs van tarwe de laatste tijd weer gedaald. Dat komt vooral door de deal die werd gesloten voor de export van Oekraïens graan. Ook Rusland zou meer graan kunnen exporteren dan voorzien. Daarbij zou de vraag naar graan zijn afgenomen.