Dit zijn de finalisten van de Gouden Koksmuts 2023

Dit zijn de finalisten van de Gouden Koksmuts 2023

De finalisten van de Gouden Koksmuts 2023 zijn bekend. Tijdens de voorronde in de wedstrijdarena van het Gastronomisch Gilde op Gastvrij Rotterdam streden de deelnemers om een plek in de finale.

De finale van de Hanos Gouden Koksmuts 2023 vindt plaats op maandag 9 januari 2023 tijdens de Horecava.

De finalisten van de Gouden Koksmuts 2023

  • Hotel Restaurant Het Roode Koper,
  • Restaurant Flore,
  • Restaurant Moustique 
  • Passy Events.
  • Restaurant Dorset
  • Restaurant The Lemon Tree

De winnaars van het beste voorgerecht
Jasper Panis en Matthijs van Meerendonk van restaurant Flore.

De winnaars van het beste tussengerecht
Nina Graver en Gerben de Lange van Hotel Restaurant Het Roode Koper.  

Voordeel tijdens de finale
De winnaars van het beste voor- en tussengerecht krijgen tijdens de finale een klein voordeel ten opzichte van de andere deelnemers en mochten na de voorronde een cheque van €250 mee naar huis nemen.

Wildcards

De finale van de Gouden Koksmuts 2023 zal plaatsvinden op maandag 9 januari op de Horecava. De komende maand zullen er nog twee wildcards worden vergeven onder talentvolle chefs waardoor er in de finale zes teams zullen strijden om de Gouden Koksmuts.  

De voorronde

Jonathan Zandbergen van restaurant Merlet * reikte de blackbox uit aan de deelnemers en gaf ook toelichting op de diverse producten die in de blackbox zaten, waaronder een assortiment schaal- en schelpdieren van Nederlandse bodem.

Oud-winnaar Dennis van der Belt* wenste de deelnemers veel succes via een videoboodschap.

Gerechten

De deelnemers mochten de amuse onvoorbereid meenemen en moesten vanuit de blackbox een voorgerecht bereiden met schaal- en schelpdieren, plus een warm tussengerecht met een geheel plantaardige saus. 

Jury Gouden Koksmuts

In de blackbox konden de deelnemers diverse Mexicaanse en Aziatische ingrediënten vinden. De jury, bestaande uit Bert van Maanen (teammanager Culinary Team The Netherlands) Marco Poldervaart( Restaurant ’t Havermanstje) waren zeer te spreken over het niveau van de deelnemers.

'De afgelopen jaren zijn moeilijke jaren geweest voor het wedstrijdkoken. Tijdgebrek is een veelgenoemde reden om niet mee te doen. Maar gelukkig zijn er veel oud-deelnemers van de wedstrijden die hun teams motiveren om deel te nemen aan de wedstrijden, waardoor we hier toch een mooi deelnemersveld hebben staan', aldus Bert van Maanen.

Plantaardig gerecht

Naast het gerecht met schaal- en schelpdieren moesten de deelnemers een warm gerecht bereiden dat plantaardig was, inclusief een warme saus. Een plantaardig gerecht is al enkele jaren een vast onderdeel van de finale en nu ook in de voorronde.

'We zien dat de jonge chefs zich veel meer bewust zijn van de impact die we als sector maken en welk voorbeeld ze kunnen zijn. Daarom is het goed dat ook in een wedstrijd als de Gouden Koksmuts hier aandacht aan besteed wordt', aldus Waldrik Kremer, keukenchef.