ProFri roept op tot dialoog: 'Wij zijn niet de oorzaak van gezondheidsachterstand'

ProFri roept op tot dialoog: 'Wij zijn niet de oorzaak van gezondheidsachterstand'

'Doet het kabinet de snackbar terecht in de ban?' Die vraag stond afgelopen weekend centraal in de rubriek 'De Kwestie' van De Telegraaf. ProFri-voorman Frans van Rooij mocht samen met een cardioloog op de stelling reageren. 'Als we niet oppassen dan worden snackbarhouders de nieuwe boeren'.

'Door snackbars te weren in gemeenten, pak je het probleem van ongezond eetgedrag niet aan', betoogt Van Rooij. 'Snackbars, cafetaria’s en andere frituurzaken zijn niet de oorzaak van de gezondheidsachterstand.'

Maatregelen schieten doel voorbij

De maatregelen gericht op het weren van snackbars en andere fastfoodzaken, zullen hun doel volledig voorbijgaan, verwacht Van Rooij. 'Over tien jaar wanneer de politici allemaal weer ‘ververst’ zijn, komen ze er in Den Haag achter dat dit beleid niet gebracht heeft en de gezondheidsachterstand groter is dan ooit tevoren.'

Aanleiding voor de stelling in De Telegraaf is de aangekondigde maatregel van Staatssecretaris Maarten van Ooijen (van Preventie) om de strijd aan te gaan tegen overgewicht bij kinderen. Het wetsvoorstel is een uitvloeisel van het Nationaal Preventieakkoord dat vier jaar geleden door veel partijen is ondertekend. Naast een verbod op reclame voor ongezonde voeding gericht om minderjarigen, krijgen gemeenten wettelijk meer mogelijkheden om een teveel aan snackbars en andere fastfoodwinkels te weren. Bijvoorbeeld in de buurt van scholen. Op die manier wil hij de verleidingen tot ongezond eetgedrag doorbreken en gezond eten stimuleren.

Terugdringen wildgroei

Van Rooij is voor het terugdringen van de wildgroei aan fastfoodzaken te zijn. Daarnaast betoogt hij dat er breder en eerlijker gekeken moet worden naar de problematiek rond ongezond eetgedrag en hoe dat ontstaat. Alle frituurzaken samen zijn met een inkoopwaarde van 300 miljoen euro een relatief kleine voedselaanbieder. Supermarkten zijn een veel grotere speler. Zij verkopen per jaar voor meer dan 35 miljard euro aan eten en drinken. Omgerekend vertegenwoordigen snackbars, cafetaria’s en andere frituurzaken dus nog geen één procent van het totale voedselaanbod.

Nieuwe boeren

Namens de vakvereniging ProFri roept hij daarom de Staatssecretaris op tot een dialoog. 'De enige voorwaarde die ProFri hierbij stelt is dat het eerlijk gebeurt.' Tot slot waarschuwt Van Rooij: 'Als we niet oppassen dan worden snackbarhouders de nieuwe boeren.'