Aantal faillissementen neemt toe in Nederland, ook plus in horeca zichtbaar

Aantal faillissementen neemt toe in Nederland, ook plus in horeca zichtbaar

Het aantal faillissementen in de horeca nam afgelopen september toe, ten opzichte van een maand eerder. Het CBS becijferde dat er 25 zaken in de branche failliet gingen in september, terwijl dat er in augustus 19 waren. De grootste klappen vielen echter in andere sectoren.

Vanaf mei 2022 lag het totaal aantal faillissementen in Nederland onafgebroken hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder. In de horecasector was er het afgelopen jaar geen exponentiële toename te zien, wel blijven de aantallen ongeveer gelijk. Zo gingen er in september 2022 bijvoorbeeld twintig bedrijven failliet, terwijl dat er in maart 2023 26 waren. De afgelopen twee maanden ging het dus om respectievelijk 25 en 19 ondernemingen.

Ook in de eerste week van oktober was er weer teleurstellend nieuws te melden. In de cijfers van het CBS zijn geen bedrijven meegenomen, die zelf het besluit hebben genomen om te stoppen met hun onderneming.

278 bedrijven failliet

De grootste klappen vielen in september elders, weet het CBS. 'Niet gecorrigeerd voor zittingsdagen zijn er in september 278 bedrijven en instellingen (inclusief eenmanszaken) failliet verklaard. Van alle bedrijfstakken had de specialistische zakelijke diensten (o.a. advisering en onderzoek) het grootste aantal faillissementen, namelijk 50. Dat zijn er 26 meer dan in augustus.'

Relatief gezien werden er in september de meeste faillissementen uitgesproken in de sector vervoer en opslag.