Sterrestaurant Eden bakt oliebollen met oudjaar: 'We zijn meer dan fine dining-zaak'

Sterrestaurant Eden bakt oliebollen met oudjaar: 'We zijn meer dan fine dining-zaak'
Een oliebol met kaviaar

Sterrestaurant Eden in Valkenswaard gaat op Oudjaarsdag verschillende soorten oliebollen verkopen. Chefkok en eigenaar Herman Cooijmans doet het niet om er financieel wijzer van te worden. 'We willen vooral laten zien dat we een zaak voor iedereen zijn, niet dat dure restaurant met een ster', vertelt hij aan Misset Horeca.

Oliebollen van tripelbier-beslag

Oliebollen verkopen vanuit de zaak? Het is ook bij restaurant Eden noodgedwongen ontstaan tijdens corona. ‘Maar we willen deze traditie voortzetten. Onze keuken is er natuurlijk niet op ingericht, maar met wat pannen op het vuur kom je een heel eind’, legt chef Cooijmans uit. ‘We verkopen er honderden, tegen de duizend aan, maar het is niet zo dat we er geld mee verdienen.’

Twee man is Cooijmans kwijt aan de mise-en-place voor zijn oliebollen, die mensen kunnen bestellen op de website. Alle bollen worden gemaakt van een tripelbier-beslag, maar er zit ook nog variatie in het aanbod. Zo worden er beignets gemaakt van portobello, zijn er Aziatische oliebollen en is er een luxe versie met ham en kaviaar. De prijzen liggen tussen de €1.50 en €5.00 per stuk.

Tip bij verkoop: wijs één tijdsvak aan

Er staat geen kraam geposteerd voor het restaurant, dus het is niet zo dat actie erg in het oog springt. Maar Eden wil niet enkel en alleen geassocieerd worden met fine dining. Zo maakt Cooijmans ook zijn eigen ijs, verkoopt hij Eden bier in lokale slijterijen en bakt hij dus oliebollen. ‘We willen onderdeel zijn van de gemeenschap, we willen niet alleen dat fine dining-restaurant zijn waar je één keer per jaar komt.’

Uit ervaring weet men bij Eden dat het slim is om één tijdsvak aan te wijzen waarop gasten hun bestelling kunnen afhalen. ‘Slechts een handjevol kwam eerder dan Oudjaarsdag de oliebollen ophalen, dat schoot niet op, maar je was wel open.’ Voor het team van Eden is de verkoop van de traditionele nieuwjaarssnack ook een gezellig teamuitje. Cooijmans: ‘De druk is eraf, we zetten lekker muziek aan en staan een middag lang oliebollen te bakken. Daarna kan iedereen lekker naar huis.’