Schouwburg & Concertzaal Tilburg

Kleinere kaarten, flexibeler schenken en ongewone samenwerkingen: in nieuwe horecazaken in Nederland zien we anno nu enkele opvallende trends. We zetten er, aan de vooravond van 2026, een aantal op een rij.

Samen met de eigenaren van Scheepskameel openen Mo Moody, Luke de Jong en Chanan Wisse in het voorjaar Weinlokal Stern aan de Singel 210 in Amsterdam, in het oude pand van Breda.

Ruben Andriesse en Beau van Haren hebben per 1 oktober de exploitatie van de horeca van Chateau Amsterdam overgenomen. Met Camarat gaan ze een andere koers varen, met een Frans-Nordic keuken en een wijnkaart waar ook ruimte is voor andere wijnen dan die van Chateau Amsterdam.

Met het Wild Atelier wil Jonathan Zandbergen gasten laten proeven wat de Nederlandse natuur te vertellen heeft. 'Wild' , in de breedste zin van het woord staat centraal. Van wild gevangen langoustines door zijn visser uit Urk tot wildpluk in de buurt en producten van het wildbeheer van de Veluwe. Voor Misset Horeca bereidt hij 'Reebok van de Veluwe'.

Maris Piper, in de Pijp in Amsterdam, is het enige restaurant dat de break-up van de Breda Group heeft overleefd.

Net zoals de prijzen van energie, personeel en ingrediënten is ook de prijs van wijn behoorlijk gestegen. De kerstdagen staan voor de deur en gasten gaan vast weer uitpakken met een mooie fles bij het kerstdiner. Maar gasten letten nu ook erg op de prijs. Wat zou je in plaats van een klassieke Condrieu of Bourgogne kunnen schenken?

Maarten Langeslag kwam als stagiair in Restaurant De Kas* om te starten als broodbakker voor het restaurant. Inmiddels is bakkerij Fort Negen, met sandwichbar, een begrip in Amsterdam.

De trend in de horeca is die van minder alcohol drinken. En als we dan toch wijn drinken, dan liever minder, maar dan wel een betere of meer verrassende wijn. Antonello Nicastri (Flore**) schenkt zelfs meer dan vijftig wijnen per glas - en niet de minsten.

Hotel Restaurant Grandcafé 't Voorhuys is in 1996 gestart door Joke en Erik Hellendoorn en werd in 2013 door dochter Renée en haar partner Twan Hakvoort overgenomen. 'Vanaf dat moment zijn we gaan nadenken en sparen voor een nieuwe keuken', vertelt Hakvoort.

Xiadong Yeh en Alexander van Weelde, eigenaren van Toujours in Haarlem, openden Markd. Een zaak waar ze experimenteren met prikkels naar gasten om de bezetting op relatief rustige dagen omhoog te krijgen.